Autor Tema: Srcani udar-Infarkt miokarda  (Pročitano 94196 puta)

Van mreže Tia

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 4918
  • Pol: Žena
  • Master of the Universe
Srcani udar-Infarkt miokarda
« poslato: Septembar 22, 2008, 04:05:07 posle podne »
Srčani udar ili infarkt miokarda je jedna od manifestacija ishemijske bolesti srca (uz stabilnu/nestabilnu anginu pektoris i ishemijsku kardiomiopatiju i naprasnu srčanu smrt uzrokovanu ishemijom) koje je najčešći uzrok smrti u civilizovanom svetu. Najnaprednije industrijske zemlje najviše su pogođene ovom bolešću, a to su SAD i Velika Britanija. U Evropi najveći procenat ovog oboljenja ima Finska, a i u Srbiji ova bolest je najčešći uzrok smrti. Najjače ugroženi krajevi su sa najvišim standardom, a to su: uža Srbija, a posebno Vojvodina. Najmanja učestalost ovog oboljenja je na Kosovu.

Uzroci
Najčešći uzrok infarktu je zakrečavanje krvnih sudova (ateroskleroza) koji snabdevaju krvlju srčani mišić. Zakrečavanje krvnih sudova započinje još u ranoj mladosti, jače se ispoljava posle 30 godina, a kasnije se sve brže razvija. Infarkt srca nastaje kada dođe do pucanja plaka na aterosklerotskoj promeni, tada se sadržaj plaka oslobodi i zapuši neku od koronarnih arterija. Deo srca koji ona ishranjuje ubrzo odumire (nastaje nekroza). Drugi, ređi, uzrok je grčenje srčanog mišića oko arterije, a postoje i neki drugi sasvim, sasvim retki uzroci.

Predispozicije
Postoje izvesni faktori koji ubrzavaju ovu bolest a to su:

porodična sklonost ka oboljenju, jer je bolest češće ispoljena u pojedinim porodicama.
češće je zapaženo oboljenje kod gojaznih osoba, kao i kod osoba sa povišenim masnim materijama u krvi.
povišeni krvni pritisak značajno doprinosi ovom oboljenju.
bolest se češće javlja kod strasnih pušača, koji puše veći broj cigareta,a posebno ukoliko je pušenje prisutno više godina.
Kod bolesnika od šećerne bolesti češći je infarkt, naročito ako se bolest neredovno leči, pri čemu kod njih prolazi sa slabije izraženim bolovima, ili čak i bez njih.
Fizička neaktivnost i česti psiho stresovi takođe su dokazani kao faktori koji favorizuju bolest.

Šta uraditi u slučaju napada
Kada dođe do pojave bolesti tada je najdragocenija hitna lekarska pomoć. Utvrđeno je da 2/3 umrlih od infrakta umire van bolnice. Zbog toga okolina obolelog treba brzo da smiri bolesnika, zabrani svaku dalju aktivnost i da pozove lekara ili da bolesnika prebaci u najbližu zdravstvenu ustanovu. Takođe je neophodno dati obolelom nitroglicerin(u obliku tablete ili spreja), kako bi se ublažili bolovi, proširili krvni sudovi, a možda i spreči dalji razvitak srčanog udara.

Simptomi
Najvažniji simptomi infarkta su: produžen i veoma jak bol, stezanje i pritisak u grudima ispod grudne kosti. Bol često seva u levu ruku, vrat ili vilicu. Bol je često praćen slabošću, malaksalošću, znojenjem ponekad povraćanjem i jako izraženim gušenjem. Bolovi obično nastaju posle težeg fizičkog zamora, nerviranja i izlaganja hladnoći, ali mogu nastati i bez ovih provokativnih faktora tj. iz čista mira pa čak i u snu.

Preventiva
Da bi se društvo moglo organizovano suprostavljati ovoj tako čestoj i opasnoj bolesti, danas se u razvijenim sredinama organizuju široke akcije za mere preventive i zdravstvenog prosvećivanja širokih narodnih masa. Ovo se čini iz toga razloga, jer ako pogledamo uzroke nastajanja oboljenja vidi se da se može veoma mnogo učiniti preventivnim merama.

Organizuju se aktivnosti za zaštitu sredine od zagađivanja i trovanja, za uvođenje vaspitnih mera u školama, za pravilnu higijensku ishranu i upotrebu lekova, za pravilnu primenu fizičke aktivnosti i psihičke relaksacije. Takođe se organizuju razna društva za borbu protiv bolesti srca i krvnih sudova.

Organizovanje i prikupljanje materijalnih sredstava za sve akcije, a članove ovog društva pored medicinskih stručnjaka čine predstavnici radnih organizacija ili i sve druge osobe koje su bolovale od infarkta. Svi oni svojim radom i prilogom učestvuju u izvršavanju opštih zadataka ovog društva.


Izvor: Ovde

Hendi-društvo

Srcani udar-Infarkt miokarda
« poslato: Septembar 22, 2008, 04:05:07 posle podne »

Van mreže Tia

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 4918
  • Pol: Žena
  • Master of the Universe
Odg: Srcani udar-Infarkt miokarda
« Odgovor #1 poslato: Septembar 22, 2008, 04:07:57 posle podne »
Infarkt miokarda (Tromboza srčanih krvnih sudova)


Nije tako redak slučaj da u ranim jutarnjim časovima porodica pozove lekara zato što je jedan član porodice odjednom osetio bol u grudnom košu, hladan znoj, strah od smrti i opštu iscrpenost, zato što je dobio infarkt miokarda. Noćni početak ovog napada nije redak i pored prividnog nepostojanja uzroka koji izazivaju napad.

U toku dana do napada mogu dovesti: naprezanje, uzbuđenje, preobilan obed, kao i hladno ili vetrovito vreme i promena atmosferskog pritiska.

U većini slučajeva infarkt miokarda se javlja između 40. i 70. godine i to kod osoba koje imaju povišen krvni pritisak, boluju od dijabetesa, imaju povišeni holesterol u krvi, previše su gojazne i puše duvan. Muškarci oboljevaju mnogo češće od žena. Od većeg uticaja na pojavu ove bolesti je dobro imovno stanje nego nasleđe, a primećeno je da je ova bolest naročito česta kod lekara. Ukoliko se više ovih faktora udruže utoliko je nastajanje arterioskleroze i ateromatoze, a time i infarkta miokarda češće.

Do infarkta miokarda u najvećem broju slučajeva dolazi usled tromboze koronarnih krvnih sudova koji su sklerozirani ili ateromatozirani.

Tromboza koronarnog krvnog suda dovodi do slabljenja ishrane srčanog mišića (ishemija), i ako se ubrzo ne uspostavi tzv. kolateralna (sporedna) cirkulacija, dolazi do degeneracije – odumiranja odgovarajućeg dela srčanog mišića, a može i da nastupi smrt.

Infarkt miokarda je ozbiljno oboljenje. Gotovo uvek bolesnik oseća jak bol iza grudne kosti, koji steže i zrači prema vratu, glavi, leđima i levoj ili desnoj ruci. Istovremeno javlja se i ubrzano disanje, hlano znojenje, vrlo slab i ubrzan puls, modrilo i stanje šoka. Krvni prtisak naglo pada.

U nekim slučajevima postoje predznaci infarkta, koji mogu trajati i do dvadesetak dana, a ispoljavaju se u lupanju srca, bolu u celom grudnom košu i u opštoj slabosti i vrtoglavici.

Ponekad je napad znatno blaži, a ima i slučajeva kada sve izgleda kao da se radi o napadu želudačnih bolova.

Infarkt miokarda nastupa često kod obolelih od angine pektoris – grudne angine, pa ti bolesnici čim osete jači napad treba da se obrate lekaru.

Ako bolesnik preživi napad, nastupa „reparacija“ srčanog mišića sa uspostavljanjem kolateralne cirkulacije, koja traje nekoliko nedelja. Radi praćenja bolesnikovog stanja neophodno je često snimanje srčanog rada, česti pregledi krvi kao i merenje krvnog pritiska.

Bolesnik koji je doživeo infarkt ne bi smeo da puši; treba da izbegava noćno sedenje, uzrujavanje i veliko naprezanje. Koristan je popodnevni odmor. Spavanje treba da traje najmanje osam časova

Izvor:Ovde

Van mreže Tia

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 4918
  • Pol: Žena
  • Master of the Universe
Odg: Srcani udar-Infarkt miokarda
« Odgovor #2 poslato: Septembar 22, 2008, 04:14:04 posle podne »
Nije svako štrecanje infarkt

Kako otkriti da li je uzrok bola srce ili nagnječeni grudni pršljen? Može li zimski infarkt da se spreči? Jesmo li svi postali meteoropate?


Usijano leto kao što je bilo ovogodišnje ne pamti se decenijama, a čim su se navukli prvi oblaci, nokautirala nas je hladnoća "obogaćena" vlagom. Ljudi se žale kako više ne prepoznaju našu klimu, lekari ne dižu glavu od posla, Hitna uredno saopštava podatke o povećanom broju intervencija, a stručnjaci sve glasnije izražavaju zabrinutost za sudbinu planete i ljudsko zdravlje.
Šta se događa u organizmu kada danima pada kiša, duva vetar, menjaju se temperatura i atmosferski pritisak ili u vazduhu ima 98 procenata vlage? Da se događa nešto neprijatno, svi smo osetili na svojoj koži. Postavlja se pitanje: kako razlikovati "ozbiljan" simptom od prolazne meteoropatske "smetnje na vezama"?
Bol u grudima nije prijatan i redovno budi najcrnje misli. Srećom, često su to banalni signali koji nemaju nikakve veze sa srcem. Činjenica je, međutim, da je broj infarkta najveći upravo u tri poslednja meseca u godini i da su takozvane rizične grupe ugroženije zimi nego leti kad od vrućine jedva dišemo. Da vidimo...
Kad zavisi od srčanog mišića
Angina pektoris. - Srce ne dobija dovoljno kiseonika jer su, na primer, koronarne arterije sužene zbog masnih naslaga. Bol se javlja kad smo izloženi naporu, pa srce pumpa više krvi jer mu je potrebno više kiseonika. Zbog bolesti, međutim, ne prima dovoljno, a posledica je - bol.
Kako boli. - Bol je lokalizovan u centralnom delu, ali nije jasno ograničen već se širi po celom grudnom košu. Oseća se neka težina ili stezanje, ponekad i razdiruće žiganje u grudima. Bol se ne pojačava disanjem ili pokretima, kao ni pritiskom na rebra ili grudne mišiće. Osoba je, međutim, prinuđena da smesta obustavi svaku aktivnost. Bol se često širi u vrat, ramena i ruke, a može da ga prati hladan znoj i osećaj propadanja, ređe mučnina i otežano disanje.
Infarkt. - Stanje kad zbog zastoja krvotoka srce ostaje bez kiseonika koji ga hrani. Do prekida dolazi i kad se ugrušak (na primer, tromb) prepreči u suženom delu arterije i onemogući prolaz krvi koja treba da nahrani srce.
Kako boli
Bol od infarkta je jakog intenziteta, lokalizovan u sredini grudi, a prati ga gušenje. Često se prenosi u levu ruku, ređe desnu, a može stići i do leđa i vilice. Bolesnik teško diše, obliva ga hladan znoj, oseća mučninu i povraća. Ako simptomi potraju 5-10 minuta i sami prođu, možda je angina pektoris. Ukoliko bol, međutim, ne prestaje, a oštro probadanje potraje duže od 10 minuta, verovatno je infarkt.
Perikarditis (zapaljenje srčane kese). - Bol u grudima koji liči na infarkt često je perikarditis, posebno kod mlađih osoba.
Oštar, razdirući bol traje danima i pogoršava se kad kašljemo, gutamo, duboko dišemo ili se opružimo. Smanjuje se kad se oboleli presamiti (nagne napred), a prate ga ubrzano disanje, kašalj, temperatura i jeza.
Kad zavisi od grudnog koša
Bol u grudnim kostima. - Probadanja su u ovom delu tela česta, a čovek ko čovek odmah pomisli na - infarkt. Niko, međutim, ne zna šta je pravi uzrok tegobama koje nastaju unutar grudnog koša: mišićima, rebrima, pršljenovima, hrskavicama. Događa se da bol uzrokuje i nagli pokret tela.
Kako boli. - Jako, oštro, kao da vam neko zabada veliku iglu. Bolovi su, međutim, bezopasni, kratko traju (najviše nekoliko sekundi) i lokalizovani su u jednoj tački.
Upala porebrice. - Zapaljenje hrskavice, to jest tkiva koje vezuje rebra za grudnu kost, smatra se najlakšim oblikom bola u grudima. Nema razloga za strah: reč je o normalnoj reakciji organizma na pojačani fizički napor (događa se, na primer, osobama koje satima pletu).
Kako boli. - Oseti se nelagodnost, kao neka težina na sredini grudi, koja se pojačava kad pritisnemo bolno mesto.
Nagnječeni pršljenovi
Diskus hernija, degenerativne diskopatije ili povređeni pršljen uzrokuju bol u grudima, najčešće zbog pritiska ili zapaljenja nerva koji prolazi kroz grudni koš.
Kako boli. - Uporno. Bol sledi putanju nerva, a pojačava se kad kašljemo, kijamo ili menjamo položaj tela. Ponekad se javlja smanjena osetljivost (žmarci, trnjenje).

Važno! Svaki alarmantni simptom traži hitnu lekarsku pomoć. dok je čekate, popijte aspirin!

Kad su uzrok druge bolesti

Gastroezofagealni refluks.
Uzrok bola u grudima često je zapaljenje jednjaka, izazvano vraćanjem kiseline iz stomaka. Pored anatomske sklonosti, hijatus hernija nastaje kad kroz otvor na dijafragmi deo želuca "prodre" u grudni koš.
Kako boli
Peče iza grudne kosti, u nivou gornjeg dela stomaka. Osoba najčešće oseti bol jedan sat posle jela, ali javlja se i na prazan stomak.
Pleuritis
Reč je o zapaljenju plućne maramice, a uzroci su mnogobrojni: posledica upale pluća, komplikacija zbog tumora ili tuberkuloze, ređe jakog reumatizma.
Kako boli
Bol je vrlo jak, posebno u centralnom i donjem delu pluća, a povećava se kad duboko dišemo, kašljemo ili kijamo. Može da bude praćen temperaturom, čak i vrlo visokom, i suvim kašljem. Kad se pojavi voda u plućima, pritisak u grudima se pojačava.
A ako je anksiozno stanje? Događa se da tegobe u grudima nastanu iz određenog psihičkog stanja. Neuredan život, hronični umor, neprilike u porodici ili na poslu često izazovu napad panike. Pored bola u grudima, simptomi su pojačano znojenje, lupanje srca, borba za vazduh, skok pritiska, strah. Izlaz? Opuštanje, redukcija dnevnih obaveza i život bez stresa, uz neki od recepata "nežne" medicine koje smo vam ponudili na ovim stranama!

Van mreže Tia

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 4918
  • Pol: Žena
  • Master of the Universe
Odg: Srcani udar-Infarkt miokarda
« Odgovor #3 poslato: Septembar 22, 2008, 04:16:40 posle podne »

Инфаркт и психа

Владета Јеротић: Човек и његов идентитет, 2003.

Психосоматска медицина „открила је“ модерном човеку нешто што су стари лекари, од Хипократа и Галена па до лекара с почетка XIX века, емпиријски знали, изоштравајући вековима свој дар посматрања и своју интуитивну способност непосредног поимања психофизичких догађања у здравом и болесном човеку. Модерна наука, која је почела да се развија у XIX веку, служећи се у првом реду експериментом, мање посматрањем, још мање интуицијом, без обзира што је дошла и до неколико нових, несумњиво револуционарних открића, само је наставила да „доказује“ оно што се некада давно знало и осећало да је тако. Ова „открића“ модерне медицинске науке, у првом реду психосоматске медицине, односе се првенствено на свим људима, лаицима као и лекарима, одувек познате утицаје, психичког стања индивидуе на његово физичко стање, и обратно. Подсетимо се на неке од њих.

Ми црвенимо од стида и бледимо од страха, јер крв у првом случају снажније притиче у образе, односно, у другом случају, не притиче довољно. Испитивање крвног притиска код пацијената доказује готово редовно повећавање овога притиска, док висина повећања зависи од темперамента сваког испитаног кандидата. При рендгенском испитивању срца хипнотисаног, који је у хипнози доведен у стање јаког узбуђења, могло је да се утврди повећање срчаног волумена до 1 цм. Ништа мање јасно не испољава се утицај душевних узбуђења на желудачно-цревни канал (вероватно и из ових разлога за нека примитивна племена седиште душе није у срцу или мозгу, већ у утроби). Свима је познато да се пљувачка при узбуђењима која повећавају апетит, обилније лучи, при другим, на пример у страху, готово престаје да лучи; много је мање познато да је мишљење старих лекара да пљувачка у гневу постаје отровна и да је због тога не треба гутати посредним путем што је и доказао још средином прошлог века познати физиолог Еберле, који је утврдио да рана од уједа раздражене животиње показује већу злоћудност. У нашем веку могло је бити доказано да се при узбуђењу пљувачка не само квантитативно мења већ да показује знатан прилив садржаја који је повезан са отровном цијановодоничном киселином.

Опет је већини познато како из дуготрајног стања напетости, уздржаваног афекта и страха наступа појава гризлице дванаестопалачног црева или желуца, а мање је познато да су и јетра и жучна бешика подложне утицају јаких узбуђења. Додуше, још је Хипократ меланхолију назвао по црној жучи, која се у оваквој боји лучи у дубокој жалости човека, али тек је Витковер код својих хипнотисаних пацијената недавно показао да је ова жуч изразито светла при радосним узбуђењима. У јаком гневу лучење жучи престаје потпуно или готово потпуно, али још није са сигурношћу доказано да ли могући наступ жутице као последица оваквог гнева настаје услед грча одводних жучних канала или што стварање жучи у јетриним ћелијама престаје. Вероватно да оба чиниоца имају значајну улогу.

Од Платона се наслућује да слезина, тај скривени орган, теже приступачан тачнијем истраживању, има нешто заједничко са човечијим карактером, темпераментом и емоцијом. Још је Халер писао: „Болест слезине може да се слободно изједначи са хипохондријом, меланхолијом или лудилом“. Енглеска реч за слезину splin, добро погађа, суштину овог органа. Новија истраживања слезине потврђују ова, стара наслућивања.

И тако редом - могли бисмо и даље да набрајамо поуздане доказе модерне психосоматске медицине о утицају психичких чинилаца на различита обољења и свих других органа: плућа, бубрега, гуштераче, жлезда са унутрашњим лучењем, итд.

Нас ће сада више занимати утицај психичких чиниоца на данас широко распрострањено обољење срца које називамо инфаркт. Његова распрострањеност, нагло, драматично наступање код до тада привидно здравих људи, њихов каткад катастрофални исход или споро опорављање - принудили су и кардиологе и психијатре да удруженим снагама покушају да реше загонетку овог срчаног обољења, да открију, осим физичких, и његове психичке узроке, не би ли постигли, оваквим бољим увидом у природу болести, њено спречавање и боље лечење. Овде ћемо изнети нека запажања психијатара који су се годинама бавили психичком структуром људи који су прележали инфаркт.

Кристијан из Хајделберга тврди да иако инфаркт делује нагло, као ударац судбине, фактори средине и фактори личности су од великог значаја. Познато је да боља исхрана, повишење холестерина и недостатак физичке активности рађају инфаркт. И поред тога и културолошки фактори су значајни, јер како би се иначе објаснио велики број случајева инфаркта међу Итало-Американцима у Пенсилванији који се хране као и други Американци.

На основу једног познатог теста примењеног код пацијената који су преболели инфаркт, као кандидати за инфаркт описују се енергичне, активне, екстравертоване личности, ентузијасти, пуни импулсивног у себи, склонији ризику, чешћем мењању позива и места становања. Професија не рађа инфаркт, него обратно, професија се бира због црта личности које предиспонирају за инфаркт. Чешће оболевају они који су изложени јаким међуличним агресијама. Није толико битно која се храна узима, већ начин на који се узима и према томе прерађује. У журби данашње технократске цивилизације храна се све више узима на начин оралне регресије, која ступа на место спутане моторне агресије. Аутор потврђује и на свом материјалу ранија запажања да прави стенокардични болесници умањују своје тегобе и не долазе радо код лекара. Овакви људи не препознају своје унутрашње конфликте, већ у њима постоји несвесно симулирање прилагођености средини, принудно се бежи у рад, и постаје овако на неуротичан начин претерано активан. Распаљен рад будућег инфарктног болесника је реактивна формација настала због страха од напуштања, а управо таква личност са великим нарцистичким улагањем у рад подстиче се у данашњем индустријском друштву.

Бастијанс из Лајдена је такође испитивао специфичност личности код инфаркта и његови налази се углавном поклапају са Кристијановим. Присилна савесност, заљубљеност у рад, карактеристичне су црте личности. Већина његових пацијената се сукобљавала с оцем, који је, како каже, или њих избацио из куће, или они њега. Код већине пацијената нашао је да је било у питању рано одбацивање у родитељској породици. Поред описане претеране активности, постоји жеља да се постане пасиван. Ове осцилације између претеране активности и пасивности лоше се одражавају на срчане функције.

Закључак значајан за терапију болесника од инфаркта био би следећи: готово код сваког оваквог болесника није довољна само кардиолошка терапија, већ је неопходна и помоћ психијатра, тачније психотерапеута. Овај треба да ослобађа болесника осећања кривице ако ово осећање постоји скривено и неуротичне присилне потребе за претераном активношћу. У раду се мора уживати, а не рад прихватити као уточиште и бекство од нерешених личних проблема. Ако се ово и не може увек постићи, неопходно је наћи равнотежу претераном раду, задовољствима друге природе којима се човек мора да посвети у слободним часовима. Физичка рекреација и бављење спортом, излажење у природу, здрав смех и хумор, лака исхрана без претеране употребе никотина и алкохола, опет успостављају опасно пољуљану равнотежу у личности.

Дакле, и за инфаркт, као и за многа друга обољења од значаја је опште правило психосоматске медицине: нормално функционисање наших телесних органа зависи од ведрине нашег духа.

Izvor: Ovde

Van mreže Tia

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 4918
  • Pol: Žena
  • Master of the Universe
Odg: Srcani udar-Infarkt miokarda
« Odgovor #4 poslato: Septembar 22, 2008, 06:28:01 posle podne »

Akutni infarkt miokarda je nagli prestanak dotoka krvi u jednom delu miokarda(srčanog mišića), sa posledičnim promenama na miokardu kao rezultat nedostatka kiseonika u zoni vaskularizacuje okludiranog (zapušenog) krvnog suda. Zona srčanog mišića sa obustavljenom cirkulacijom, ukoliko dugo traje, je region propadanja mišićne mase, ukoliko se u skorije vreme terapiski ne interveneše doćiće do trajnog ostećenja mišićnog tkiva i stvaranja ožiljka.Veličina infarkta i tegobe koje nastaju određeni su veličinom krvnog suda koji je zahvaćen, (veći i proksimalnije okludiran krvni sud da je veću zonu vaskularizacije pa time je infarkt prostraniji t.j. teza klinička slika). Okluzija krvnog suda nastaje u najvećem broju slučajeva na aterosklerotično promenjenom krvnom sudu srčane cirkulacije,nakon rupture aterosklerotične ploče i formiranja tromba.
Ateroskleroza je bolest savremenog coveka, karakterise se promenama u zidovima krvnih sudovima koje smanjuju njihovu elastičnost i kvalitet, karakteristično je prisustvo aterosklerotičnih ploča koje prestavljaju slabe tačke, i mesta moguće rupture i povrede untrasnjih povrsina krvnih sudova. Mesta rupture plaka su mesta formiranja tromba sto daje okluziju, slede komplikacije koje zavise od lokalizacija t.j.koji krvi sud je zahvaćen i gde( mozak, srčani misic, periferna cirkulacija).
Čovek je star koliko su mu aterosklerotično promenjeni (stari) krvni sudovi. Neka oboljenja i životne navike potenciraju i ubrzavaju pojavu ateroskleroze, pa samim tim i pojavu akutnog infarkta miokarda.
Faktori rizika su: povišen krvni pritisak, muški pol ( muškarci česće obolevaju od infarkta od žena, t.j. u odnosu na žene u reproduktivnom periodu, za razliku od žena u menopauzi gde se rizik od infarkta srca izjednačava), diabetes ( pogotovu loše regulisan diabetes), pušenje (delujući štetnim materijama na kvalitet krvnih sudova kao i vazokonstriktorno koja može biti dopunski factor u okluziji krvno suda), gojaznost, hiperlipidemija, hiperetenzija, tip ličnosti( abiciozan, odgovoran, izložen stresu), nasledje (u pojedinim porodicama više članova porodice su srčani bolesnici), smanjena fizička aktivnost.

Simptomi
Tipičan simptom je bol iza grudne kosti koji je izuzetno jak, u vidu stezanja ili pritiska, probadanja ili žarenja. Bol traje duže od 30 minuta. Može se širiti prema ramenima, levoj ruci, donjoj vilici, ledjima i stomaku(nikad ispod pupka). Bolovi su praćeni opštom malaksalošću, hladnim preznojavanjem, izrazitim strahom od smrti, moguća mučnina, povraćanje, gušenje, uznemirenost, nesvestica, ponekad i gubitak svesti.
Kod velikog broja bolesnika bol je provociran: fizičkim naporom, emocionalnim stresom, obilnim obrokom, hladnoćom ili promenama meteoroloskih uslova.

Infarkt može proći bez simptoma
Treba znati da kod 10-15% bolesnika infarkt miokarda prođe potpuno neprimećeno ( asimtomatski). Najčešće je reč o osobama koje imaju diabetes, ili su starije životne dobi. Preboleli infarkt se naknadno otkrije ožiljnim promenama u EKG-u.

Šta preduzeti
Nakon infarkta, moguće je da se bolest ponovi, pa je neobhodna sekundarna prevencija.

Zapamtite
U akutnom infarktu miokarda koplikacije i fatalni ishod u visokom procentu se dešavaju u prvih dva sata, najbolji efekat terapije je ukoliko se ona započne unutar 6 sati od početka tegoba.
Ukoliko u porodici ima srčanih bolesnika, ili je neko od članova porodice umro naprasnom smrću, potrebna je veća opreznost. Neophodna prevencija:eliminisati faktore rizika, skrining diagnostika: ergometrija(test opterećenja), a u koliko je test pozitivan koronarografija, pa prema nalazu dalje lečenje.
Ljudi neretko zanemeruju svoje tegobe, pripisujuci ih gastritisu ili ulkusnoj bolesti (čir na zelucu ili dvanaestopalacnom crevu). Ma koliko vam se vaši simptomi cinili banalnim, dijagnozu prepustite lekaru.


Izvor: Ovde

Van mreže Tia

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 4918
  • Pol: Žena
  • Master of the Universe
Odg: Srcani udar-Infarkt miokarda
« Odgovor #5 poslato: Septembar 22, 2008, 06:29:40 posle podne »

Jutro, najrizičnije doba dana za infarkt

Najviše srčanih udara događa se u jutarnjim satima, posebno za vreme poslednje, REM faze sna, kažu naučnici sa Harvarda.

Njihovi podaci pokazuju da se između šest sati ujutro i podneva događa 40 posto svih srčanih udara, a u prva tri sata nakon buđenja rizik za srčani udar je utrostručen.
Naučnici to objašnjavaju prisutnošću niza činilaca povezanih s povećanom aktivnošću autonomnog nervnog sistema koji dovode do stezanja krvnih sudova i povećane potrošnje kiseonika u organizmu u jutarnjim satima, što uzrokuje da srce dobija manje kiseonika.
Takođe, u jutarnjim satima rastu izgledi za razvoj krvnih ugrušaka, koji dodatno otežavaju cirkulaciju i mogu da povećaju rizik za moždani udar.
Svi ovi činioci ne predstavljaju pretnju za zdrave osobe, ali mogu da budu rizične za osobe s aterosklerozom.


Izvor: Ovde

Van mreže Tia

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 4918
  • Pol: Žena
  • Master of the Universe
Odg: Srcani udar-Infarkt miokarda
« Odgovor #6 poslato: Septembar 22, 2008, 06:31:52 posle podne »

]Prepoznajte infarkt


Koronarno oboljenje srca je glavni uzrok smrtnosti kako muškaraca, tako i žena. Prouzrokuje ga suženje koronarnih arterija koje snabdevaju srce krvlju i često dovodi do infarkta.

Polovina ljudi umre u roku od jednog sata od trenutka kad osete prve simptome i pre nego što stignu u bolnicu. Srećom, svako od nas može da preduzme korake za zaštitu svog srca i svog života, kao i života drugih. Najvažnije je da odmah potražimo stručnu lekarsku pomoć. Brza reakcija na prve znake srčanog napada ima ključni značaj za spas života i ograničenje štete koju infarkt može da izazove.

Znaci upozorenja
Infarkt je zastrašujući događaj i niko o tome ne voli da misli. Međutim, ako naučimo da prepoznamo znake infarkta i zapamtimo šta u tom slučaju treba da uradimo, možemo sebi i drugima da spasemo život.

Koji su simptomi infarkta? Mnogi ljudi veruju da je infarkt iznenadan i intenzivan, kao što se često prikazuje na filmu kad se osoba odjednom uhvati za srce i pada na pod. Istina je ipak nešto drugačija. Infarkt najčešće počinje polako kao blag bol ili jednostavno nelagodan osećaj. Ako imate slične simptome, niste sasvim sigurni šta sa vama nije u redu. Može se čak desiti da simptomi sami od sebe prođu. Čak i osobe koje su već jednom doživele infarkt ne moraju da prepoznaju simptome pošto kod narednog napada oni mogu totalno da se razlikuju.
Žene obično misle da im ne preti opasnost od infarkta, ali greše. Zato i one moraju da nauče da prepoznaju rane znake upozorenja na opasnost:
Osećaj nelagodnosti u grudima - Većina infarkta je praćena osećajem nelagodnosti u sredini grudnog koša. Ta nelagodnost traje nekoliko minuta, slabi i nestaje, ali se vraća. Čovek oseća neprijatan pritisak, stezanje u grudima ili bol.
Nelagodnost u drugim oblastima gornjeg dela tela - To može biti bol ili nelagodnost u jednoj ili obe ruke, leđima, vratu, vilici ili želucu.
Ne možete da dođete do daha - Nelagodnost u grudima je često praćena nemogućnošću da dođete do daha. Međutim, to se često događa i pre nego što osetite nelagodnost u grudima.
Ostali simptomi - Iznenada vas oblije hladan znoj, osetite mučninu ili vrtoglavicu.
Nije naodmet da naučite sve ove simptome, ali takođe morate imati na umu da ako niste sigurni da se radi o infarktu, ipak morate da se obratite lekaru i proverite.

Ko spada u rizičnu grupu?
Infarkt pogađa i muškarce i žene. Međutim, neke osobe imaju više izgleda da dobiju infarkt zbog svojih „faktora rizika“. Pod faktorima rizika se podrazumevaju ponašanje ili stanja koja povećavaju izglede da jedna osoba oboli od neke bolesti. Neki od faktora rizika vezanih za infarkt su van naše kontrole, ali na većinu možete da utičete i smanjite opasnost od prvog ili ponovljenog infarkta.

Faktori koje ne možete da kontrolišete:
Postojanje ranijih koronarnih problema, uključujući infarkt, angioplastiju, bajpas ili anginu pektoris.
Godine su bitan faktor pošto je ustanovljeno da se kod muškaraca rizik povećava posle 45, a kod žena posle 55. godine.
Srčana oboljenja u porodici povećavaju verovatnoću da i vi obolite. Recimo ako je bratu ili ocu pre 55. godine postavljena dijagnoza srčanih oboljenja, odnosno sestri ili majci pre 65, vaše šanse da imate probleme sa srcem znatno rastu.

Faktori koje možete da kontrolišete: -Pušenje
-Visok krvni pritisak
-Visok nivo holesterola u krvi
-Prekomerna težina i gojaznost
-Fizička neaktivnost
-Dijabetes
Faktori rizika ne povećavaju verovatnoću od infarkta na jednostavan način; savaki od tih faktora dodatno povećava uticaj ostalih faktora. Stoga je veoma bitno da sprečite ili kontrolišete one faktore rizika na koje možete da utičete, pogotovo ako ste već jednom doživeli infarkt.

Van mreže cecam

  • Član
  • **
  • Poruke: 352
  • Pol: Žena
Odg: Srcani udar-Infarkt miokarda
« Odgovor #7 poslato: Novembar 18, 2008, 10:17:07 pre podne »
Dobra tema sa iscrpnim podatcima. Imala sam dva laksa infarkta miokarda. Jedan je bio sa blazim bolom ( probadanje kroz levu ruku i vilicu ) , a drugi je bio sa odsustvom bola. Ovo pisem , jer kod zena , za razliku od muskaraca , infarkt ne daje karakteristicne simptome . Kod zena je cesce odsustvo bola , gotovo je pravilo , ali se javlja nesvest , preznojavanje ( hladan znoj ) , mucnina i osecaj opste slabosti, gusenje( nedostatak kiseonika). Znaci , malo ga je teze prepoznati .

Van mreže Tia

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 4918
  • Pol: Žena
  • Master of the Universe
Odg: Srcani udar-Infarkt miokarda
« Odgovor #8 poslato: Novembar 18, 2008, 01:57:55 posle podne »
Nadam se da si sada dobro :)!

Van mreže cecam

  • Član
  • **
  • Poruke: 352
  • Pol: Žena
Odg: Srcani udar-Infarkt miokarda
« Odgovor #9 poslato: Novembar 18, 2008, 03:57:13 posle podne »
Ma super sam :))) Optimizam resava sve probleme :)

Van mreže Tia

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 4918
  • Pol: Žena
  • Master of the Universe
Odg: Srcani udar-Infarkt miokarda
« Odgovor #10 poslato: Novembar 18, 2008, 10:30:49 posle podne »
Znam, ali znam i da postoji granica kad gubimo kontrolu i nemoguce nam je upravljati sopstvenim telom :(!
A za optimizam si u pravu, ja bih samo dodala jos malo: bez stresa, zdrava ishrana, bez stresa, umerena fizicka aktivnost, bez stresa! :D

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Srcani udar-Infarkt miokarda
« Odgovor #11 poslato: Februar 06, 2009, 12:28:01 pre podne »
Britanci na tragu leka protiv infarkta

Trombociti ili krvne pločice

Naučnici Univerziteta Bristol otkrili su da bi se moglo sprečiti nastajanje krvnih ugrušaka u srčanim arterijama koji mogu izazvati srčani udar, prenosi Bi-Bi-Si.

Naime, oni su spoznali da je iz trombocita, krvnih pločica koje imaju glavnu ulogu u zgrušavanju krvi, potrebno ukloniti protein PKC alfa.

Profesor Alastair Pul, vođa tog naučnog istraživanja, objašnjava da je posebno važno i to što je njegov naučni tim otkrio da se uklanjanjem tog proteina iz trombocita neće smanjiti, odnosno izgubiti njihov glavni zadatak, a to je uloga u procesu zgrušavanja krvi.

Za sprečavanje rizika od srčanog udara trenutno se koristi aspirin, ali taj lek kod nekih pacijenata može izazvati krvarenje koje može biti opasno po život.
ceo tekst na
Izvor : RTS

Van mreže denik

  • Član
  • **
  • Poruke: 18
Odg: Srcani udar-Infarkt miokarda
« Odgovor #12 poslato: Februar 19, 2011, 12:08:14 pre podne »
da,da... to vec znam i bez citanje teksta... ono sto mene licno zanima kao invalida sa 80% telesnog ostecenja imali na ovom forumu jos takvih ili slicnih invalida... da malo razmenimo iskustvo sav nosenjem oko bolesti

Van mreže denik

  • Član
  • **
  • Poruke: 18
Odg: Srcani udar-Infarkt miokarda
« Odgovor #13 poslato: Februar 19, 2011, 12:15:38 pre podne »
takodje bih voleo da znam kakva su nam prava i u  koje invalide spadamo po pitanju nekih povlastica... zasta god se uhvatimo kazu ne moze jer je invalidnost nastala bolescu a ne profesionalno, u ratu ili civili u ratu...

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Srcani udar-Infarkt miokarda
« Odgovor #14 poslato: Februar 19, 2011, 12:23:05 pre podne »
u delu nešto povoljnije,ima dosta o pravima i subvencijama,pogledaj
http://www.hendidrustvo.info/forum/index.php/board,6.0.html

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.