Autor Tema: Razno  (Pročitano 51783 puta)

Van mreže Ljubomir

  • Moderator
  • ***
  • Poruke: 2036
  • Pol: Muškarac
Odg: Razno
« Odgovor #30 poslato: Mart 28, 2010, 04:50:07 posle podne »
Kad je aorta kao bomba

Srbija je, po broju stanovnika starijih od 65 godina, četvrta zemlja u svetu, a upravo je to životno doba kada se najčešće pojavljuje aneurizma, odnosno proširenje određenog krvnog suda. U zavisnosti od mesta gde se pojavi, ova degenerativna promena je manje ili više opasna, a među najopasnije spadaju aneurizme najvećeg krvog suda – grudne i trbušne aorte.
 
 Na Klinici za vaskularnu hirurgiju KCS-a u Beogradu, čiji je direktor, a i naš sagovornik prof. dr Lazar Davidović, godišnje se operiše oko 350 bolesnika s aneurizmom aorte. U svim ostalim ustanovama u Srbiji koje se bave vaskularnom medicinom, još toliko. Ako se uzme u obzir da je devedesetih godina prošlog veka godišnji prosek bio između 50 i 70 operisanih pacijenata, jasno da se broj obolelih alarmantno povećava.

– Broj aneurizmi naglo raste od Drugog svetskog rata. Što zbog produžavanje životnog veka, što zbog izloženosti faktorima rizika u koje spadaju: povišen krvni pritisak, pušenje, gojaznost i veći nivo masnoća u krvi. U manjoj meri utiču šećer i alkohol. Mala količina vina, recimo jedna čaša, ima čak određenu protektivnu ulogu u vezi s bolestima krvnih sudova – kaže dr Davidović.

  Nema simptoma
Aneurizma je strašno podmukla bolest koja raste u grudnom košu i trbuhu, ali može da se pojavi na mozgu i na drugim krvnim sudovima gde skoro isto može da bude fatalna. Može da dostigne impresvne dimenzije, a da ne izazove nikakve simptome sve dok ne pritisne neki organ ili ne pukne (rupturira). Zavisno od toga gde se nalazi, pucanje obično prati iznenadan i jak bol u trbuhu, grudima ili leđima. Dolazi do kolapsa organizma, nekad i do gubitka svesti, kao i snažnog pulsiranja stomaka.
   – Ukoliko se u narednih par sati nešto ne preduzme i osoba iskrvari, nastaje smrtni ishod. Ako se u tom roku rupturirana aneurizma operiše, čak i kad je operacija dobro urađena, preživi 60 do 65 odsto pacijenata, što se smatra veoma dobrim rezultatom. U 95 odsto slučajeva prvo dolazi do ograničenog krvarenja, ali ukoliko se aorta rasprsne, taj pacijent umire u roku od par minuta čak i ako je na operacionom stolu. Zato je veoma važno da se takvi slučajevi preduprede, da se pacijenti operišu pre rupture, kada je smrtni ishod oko pet odsto – ističe dr Davidović,

   Otkrivanje i lečenje
Doskora se smatralo se da je glavni predznak pucanja veliki prečnik aneurizme, a onda je utvrđeno da mogu da puknu i manje aneurizme, ako pacijent ima hipertenziju ili hroničnu opstruktivnu bolest pluća.
– Zbog toga preporučujemo operaciju i kad nema simptoma, a aneurizma je, što se često dešava, slučajno otkrivena.
   – Proširen krvni sud ne može da se vrati u normalu nijednim drugim putem osim hirurškim. Postoje samo dva načina: klasična hirurška intervencija, kada se prošireni deo zameni veštačkim krvnim sudom, i nova metoda, endovaskularni stent graft – objašnjava nam vaskularni hirurg.

  Pacijenti s pravom očekuju da njihova “bomba” u grudnom košu ili trbuhu bude potpuno a ne delimično deaktivirana i da posle operacije ne žive kao invalidi, nego punim životom. A ni ekonomski momenat nije bez značaja: cena veštačkog krvnog suda pri klasičnoj operaciji je oko 300 evra, dok za endovaskularni stent graft država treba da izdvoji između 9.000 i 12.000 evra, od čega pacijent plaća 10 odsto.

  Aorta široka neverovatnih 15 centimetara!
Sve što je naš sagovornik govorio o trbušnoj, odnosi se i na grudnu aneurizmu, ali je lečenje grudne aorte daleko složenije zato što joj je teže pristupiti i zahteva vantelesni krvotok. Najteže je kad se aneurizma istovremeno pojavi i u grudnoj i u trbušnoj duplji, pa tako istovremena mora da bude i veoma komplikovana operacija koja se, kako tvrdi direktor, obavlja samo na ovoj klinici. Inače, najveća aneurizma koju je on lično operisao imala je prečnik veći od 15 centimetara!

ceo tekst:http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/182685/Kad-je-aorta-kao-bomba

Hendi-društvo

Odg: Razno
« Odgovor #30 poslato: Mart 28, 2010, 04:50:07 posle podne »

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Razno
« Odgovor #31 poslato: April 04, 2010, 06:55:58 posle podne »
Operacije srca u pet novih sala

U sledeće dve godine u kliničkim centrima u Nišu, Kragujevcu i Beogradu biće otvorene nove hirurške sale, koje će pomoći da se smanje liste čekanja.
U Ministarstvu zdravlja najavljuju kraće čekanje za ove operacije otvaranjem novih sala, proširenjem postojećih centara i uvođenjem niza dodatnih mera.

Srce, ubica broj jedan

- Do 2013. godine biće otvoreno pet novih kardiohirurških centara u skladu sa odgovarajućim geografskim rasporedom. Tako će ove godine u KC Niš biti otvorene dve operacione sale. Iste godine dve sale će biti otvorene i u KC Kragujevac, dok će 2013. u Kliničkom centru u Beogradu biti otvorena jedna, posle čega će ova ustanova imati četiri sale - naveli su u Ministarstvu zdravlja.

Da bi se smanjile duge liste čekanja Ministarstvo zdravlja i RZZO odlučili su da uključe i privatni sektor. Naime, naši pacijenti će uskoro, o trošku RZZO moći da se operišu i u bolnici „Adžibadem" u Instambulu i u privatnom Kliničko-bolničkom centru na Novom Beogradu. Pored toga, pacijenti koji nisu srpski osiguranici neće moći u okviru dopunskog rada da se operišu u našim klinikama dokle god kod nas postoji lista čekanja.

- Ako treba da biramo između promocije srpske medicine i života srpskih građana ja biram živote naših ljudi - kaže Vukajlovićeva.

Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu saopštio je pre dva dana da je počela nova organizacija zbrinjavanja hitnih kardiohirurških bolesnika.
Klinika za kardiohirurgiju KC Srbije zbrinjavaće hitne kardiohirurške bolesnike od 1. do 15. dana u mesecu, a Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje" od 16. dana do kraja meseca.
Klinika za kardiohirirgiju VMA zbrinjavaće hitne srčane bolesnike dva dana u mesecu svake prve i svake treće srede u mesecu.

Fakti
- Trenutno u Srbiji ima 49 stručnjaka za operacije srca, a obučava se još 16
- Ministarstvo zdravlja od 2003. do 2009. godine izdvojilo je 4,1 milijardu dinara za opremu u kardiohirurgiji
- U periodu od 1997. godine do 2007. smrtnost od bolesti srca i krvnih sudova smanjena je za 13,6 odsto
- Vlada Srbije usvojila je 25. februara 2010. godine Nacionalni program prevencije, lečenja i kontrole kardiovaskularnih bolesti

ceo tekst : Press

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Razno
« Odgovor #32 poslato: April 08, 2010, 05:04:06 posle podne »
”Prečica” do srca

NAJBOLJI interventni kardiolozi sveta u subotu dolaze u Beograd. Oni će, bez otvaranja grudnog koša, specijalnim žicama kroz zapušene arterije da oslobađaju put do srca 40 pacijenata, pripremljenih za Šesti beogradski samit interventnih kardiologa.

Ovi pacijenti su medicinski teški slučajevi. Svi su već jednom-dvaput operisani. Suženja na krvnim sudovima ili urođeni nezatvoreni otvori na njihovom srcu toliko su delikatni da se naši lekari ne usuđuju da ih uvedu u sale za kateterizaciju bez pomoći svetskih eksperata, koji su i patentirali mnoge metode u interventnoj kardiologiji.

Šesti beogradski samit interventnih kardiologa trajaće četiri dana, do 13. aprila, a sve što se bude radilo u salama za kateterizaciju direktno će se prenositi. Više stotina lekara pratiće prenos iz sale beogradskog hotela "M".
- Ovaj skup ima veliki edukativni značaj - kaže akademik prof. dr Miodrag Ostojić. - Nije važno samo da obučimo ljude da rade ove intervencije. Mnogo je značajnije da edukujemo lekare koji "prate" pacijente pre i posle intervencije.

Profesor dr Milan Nedeljković, organizacioni direktor i budući predsednik Udruženja kardiologa Srbije, kaže da na Samit dolazi i Džordž Sijanos iz Grčke, koji je zbrinuo više od 50 pacijenata u Srbiji. On je ekspert za retrogradni pristup - otvara bolesnu arteriju zaobilazno, preko zdrave. Zatim dolazi Jombo Ge iz Šangaja, poznat po zatvaranju pretkomora "kišobranima", ali sada će raditi komplikovana mesta račvanja arterija...

- Tokom Samita biće organizovano šest praktičnih kurseva - kaže prof. Nedeljković. - Dobili smo četiri simulatora i lekari će moći da uvežbavaju tehniku kao da se radi na pacijentu.

PROŠIRENjE
SAMIT interventnih kardiologa prerastao je okvire samog Kliničkog centra Srbije, tako da će ove godine biti uključeni i kardiolozi u Nišu, Sremskoj Kamenici, "Dedinju" i Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa.

ceo tekst : Vecernje novosti

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Razno
« Odgovor #33 poslato: Jun 01, 2010, 08:19:17 pre podne »
Operacije na srcu u privatnim bolnicama
U Tursku ide 15 pacijenata
S. Todorović | 01. 06. 2010.

Do kraja nedelje prvi kardiološki pacijenti biće operisani u privatnom Kliničko-bolničkom centru „Beograd“, sa kojim je Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO) juče zvanično potpisao ugovor. Takođe, početkom sledeće nedelje u Tursku će otputovati 15 pacijenata koji su se opredelili da im tamo bude urađena intervencija na srcu.

- Privatnom KBC „Beograd“ poslali smo spisak od 100 pacijenata koji su se odlučili da se tamo operišu. Iz ove ustanove će pacijente pozivati po redosledu, a očekujem da će to biti već krajem nedelje. Grupa od 15 pacijenata, koja se odlučila za Tursku, trebalo bi da otputuje u Istanbul već početkom naredne nedelje - kaže za „Blic“ Svetlana Vukajlović, direktorka RZZO.

ceo tekst : Blic

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Užice- Operacijom sprečavaju srčani udar
« Odgovor #34 poslato: Jun 12, 2010, 10:19:43 pre podne »
Nov način lečenja u užičkoj bolnici
Operacijom sprečavaju srčani udar
Vladimir Lojanica | 12. 06. 2010.

Užice - Operacija ugradnje specijalnog preventivnog pejsmejkera obavljena je juče po prvi put u užičkoj Opštoj bolnici. Ovaj pejsmejker, stručno nazvan implatabilni kardioverter defibrilator, prepoznaje teže poremećaje u radu srca i sprečava srčani udar. Ovakav pejsmejker do sada je ugrađivan samo u Beogradu, Nišu i Sremskoj Kamenici.
 
U pejsmejker centru do sada obavljeno oko 200 operacija

Manje od dve godine je prošlo od kada je pri Zdravstvenom centru Užice osnovan „Pejsmeker centar“, a lekari i ostalo osoblje ovog odeljenja juče su napravili novi iskorak u oblasti kardiomedicine, ugradivši prvom pacijentu antitahinarni pejsmejker, čije instaliranje na srce bolesnika, kako je objašnjeno, nije ništa kompleksnije od procedure kod klasičnog pejsmejkera. Operaciju je uspešno izvela ekipa užičkih lekara na čelu sa dr Aleksandrom Selakovićem, kardiohirurgom, a zahvat je nadzirao docent Siniša Pavlović iz Kliničkog centra Srbije.

Od 28. jula 2008. godine tim užičkih lekara izveo je oko 200 ugradnji klasičnih pesjmejkera, a ovim učinkom, kako reče docent Pavlović, Zdravstveni centar Užice kvalifikovao se u red medicinskih ustanova koje mogu da učine mnogo više u oblasti kardiologije.

- Dosta se priča o beogradizaciji Srbije, a ja bih današnju operaciju nazvao početkom užicizacije, bar što se tiče kardiohirurške medicine. Užice je sigurno među šest-sedam vodećih zdravstvenih centara u državi - dodao je dr Siniša Pavlović.

- Od danas se kod nas leče i brzi srčani ritmovi. Mi smo za tekuću godinu dobili pet defibrilatora i, kao što je praksa u svetu, strogo ćemo voditi računa o selekciji pacijenata koji će ovom zahvatu biti podvrgnuti, a svaka odluka o ugradnji biće doneta konzilijarno - kazao je dr Aleksandar Selaković, šef tima pejsmejker centra.

Između otvaranja pejsmejker centra i jučerašnje operacije užička bolnica dobila je magnetnu rezonancu i skener za sve namene. Od pre nekoliko meseci ne postoje liste čekanja ugradnje bescementnih veštačkih kukova, pa se užičkim ortopedima na ovakve operacije šalju pacijenti iz cele Srbije.

- Do kraja godine očekujemo opremanje angio sale koja će koristiti kardiološkim i vaskularnim operacijama. Trebalo je da je dobijemo još 2009, ali zbog ekonomske krize njena nabavka je odložena za ovu godinu, što nam je čvrsto obećalo i Ministarstvo zdravlja - kaže dr Zoran Lazović, zamenik direktora Zdravstvenog centra Užice.

ceo tekst : Blic

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Operacija srca "privatno", o trošku RZZO
« Odgovor #35 poslato: Jun 17, 2010, 12:46:35 pre podne »
Operacija "privatno", o trošku RZZO
16. jun 2010.

Beograd -- U privatnom Kliničko-bolničkom centru "Beograd" prvi put o trošku Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje operisan pacijent sa srčanim problemima.

Ovo je prvi put u istoriji Srbije da se u privatnoj zdravstvenoj ustanovi operiše srce i to o trošku države.

Planirano je da na istom mestu u narednom periodu bude operisano još oko 260 pacijenata. Radi smanjenja lista čekanja, neki pacijenti, koji tako budu izabrali, biće operisani u Turskoj.

Skoro tri hiljade ljudi u Srbiji čeka operaciju srca. Jedan od njih, kome je u državnoj bolnici bio zakazan hirurški zahvat za april 2011, operisan je danas i to u privatnom kliničkom centru.

"Danas je urađena prva operacija na otvorenom srcu u privatnom KBC-u. Urađena je zamena aortnog zaliska, to u kardiohirurgiji potpada pod rutinske operacije na otvorenom srcu. Operaciju je uradio profesor Huskić i za sada je pacijent sada potpuno stabilan, sa stabilnim vitalnim parametrima", kaže Petar Vukićević, hirurg u KBC "Beograd".

ceo tekst :  B92

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Razno
« Odgovor #36 poslato: Jul 01, 2010, 09:35:35 pre podne »
Turski lekari zadovoljni što su pomogli pacijentima iz Srbije
ISTANBUL 01. 07. 2010

U privatnoj turskoj klinici „Adžibadem" juče su o trošku Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje završene operacije na srcu prvoj grupi od 12 pacijenata, koja je u nedelju odletela u Istanbul.
Severdžan Eralp, zadužena za međunarodne odnose za Balkan u „Adžibademu", rekla je za Press da su i poslednje četiri operacije obavljene uspešno, da su ih pacijenti odlično podneli i da se sada oporavljaju.
- Sve je, kao i sa prethodnim pacijentima, prošlo u najboljem redu i njihov postoperativni tok je normalan. Pacijenti koji su operisani u ponedeljak i utorak takođe se uspešno oporavljaju i njihova rodbina može očekivati njihov brz povratak kućama - poručila je Eralp.

Podsetimo, pacijenti bi, u zavisnosti od oporavka, sa svojim pratiocima trebalo najdalje do srede, 7. jula, da se vrate u Beograd. Nekoliko dana po njihovom povratku, u nedelju, 11. jula, planirano je da na iste intervencije, zamenu srčanih zalistaka i ugradnju bajpasa u Tursku odleti druga, a u nedelju, 25. jula, treća grupa naših osiguranika.

ceo tekst : Press

Van mreže Ena

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 133499
  • Pol: Žena
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
  • Dg: MS
Odg: Razno
« Odgovor #37 poslato: Novembar 17, 2010, 09:17:06 posle podne »
Niš: Prve operacije na otvorenom srcu
Tanjug | 17. novembar 2010.


NIŠ - Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je danas da su prve dve operacije na otvorenom srcu i početak rada kardiohirurgije u Kliničkom centru u Nišu "istorijski trenutak za srpsko i niško zdravstvo".

Posle šestogodišnjih priprema u Nišu su izvedene dve operacije i pacijenti se osećaju dobro, rekao je Milosavljević novinarima pošto je obišao jednu od najsavremenije opremljenih hiruških sala na Opštoj hirurgiji Kliničkog centra.
U Nišu su u prethodna dva dana operasina dva pacijenta, a operacioni tim činili su niški kardiohirurzi Dragan Milić i Saša Živić sa pomoćnim osobljem iz Niša i u sardnji kolega sa Druge hiruške klinike Kliničkog centra Srbije koje je predvodio Mile Vraneš.

ceo tekst: Vecernje novosti

Van mreže Ena

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 133499
  • Pol: Žena
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
  • Dg: MS
Odg: Razno
« Odgovor #38 poslato: Decembar 14, 2010, 10:31:39 pre podne »
Bol u vilici, uhu i ramenu je jedan od signala infarkta
Zorana Nikolić | 14. 12. 2010

- Simptomi koji prethode srčanom udaru kod žena i muškaraca mogu da se razlikuju, objašnjava dr Aleksandra Petrović, internista u „Bel Medicu“.
Na primer, studija objavljena u „Circulation: Journal of the American Heart Institute“ pokazuje da je 95 odsto žena koje su doživele srčani udar imalo simptome upozorenja nedeljama i mesecima pre udara - ali nisu osećale bol u grudnom košu pa ih nisu prepoznale.

Ovo je spisak netipičnih simptoma za srčani udar. Naučite da ih prepoznate.
1. Loše varenje ili mučnina
Jedan od najčešćih znakova upozorenja je mučnina i bol u stomaku. Nekada je reč o blagim problemima, dok se nekada javljaju teške mučnine, grčevi i povraćanje.
2. Bol u vilici, ušima, vratu i ramenima
Oštar bol i pečenje i trnjenje u grudima, ramenima i rukama predznak su srčanog udara, ali mnogi ih nemaju. Umesto toga može da se osete bol u vratu ili području ramena, ili bol koja se penje od vilice ka ušima. Neke žene osećaju bol između lopatica.
3. Seksualna disfunkcija
Muškarci s hroničnim bolestima arterija imaju problema s postizanjem erekcije. Istraživanja pokazuju da je dvoje od troje muškaraca kojima je ustanovljena srčana bolest patilo od problema s erekcijom.
4. Iscrpljenost i umor
Osećaj umora koji traje nekoliko dana još je jedan često zanemareni znak. Oko 70 odsto žena sećaju su da su nedeljama pa čak i mesecima pre srčanog udara patile od ekstremnog umora.
5. Zadihanost i vrtoglavica
Kad srce ne dobija dovoljno krvi ne dobija ni dovoljno kiseonika. A kad u krvi nema dovoljno kiseonika, uskraćeno nam je disanje - slično osećaju koji se javlja na višim nadmorskim visinama, a može se javiti i vrtoglavica.
6. Oticanje nogu ili bol
Ako srčani mišić ne radi kako treba štetne materije se ne odnose iz tkiva krvlju, a to može uzrokovati pojavu edema ili oticanje zbog zadržavanja tečnosti. Edem obično započne na stopalima, zglobovima i nogama jer su oni najdalje od srca i cirkulacija je tu najslabija.
7. Simptomi slični gripu
Hladna, vlažna i lepljiva koža uz osećaj smušenosti, umora i slabosti neke ljude dovede do zaključka da imaju grip, a u stvari im preti srčani udar.
8. Ubrzani puls ili ubrzani otkucaji srca
Pazite na ubrzan i nepravilan puls i otkucaje srca. Ove se epizode jave iznenada, i mogu da potraju, a ljudi osećaju da im srce ubrzano lupa kao da su upravo trčali uzbrdo. Mogu da potraju samo par sekundi. Nažalost, mnogi pomisle da imaju napad panike. Ali ako se simptomi nisu javili zbog napora, oni ukazuju na problem koji zahteva lekarsku pomoć.

ceo tekst: BLIC

Van mreže Ena

  • VIP
  • ***
  • Poruke: 133499
  • Pol: Žena
  • Zivot je izazov.Ne gubi vreme uzivaj u njemu...
  • Dg: MS
Odg: Razno
« Odgovor #39 poslato: Januar 12, 2011, 09:32:23 posle podne »
Dr Milić i Dr Živić pričaju o novoj kardivaskularnoj sali u Nišu.

http://www.youtube.com/watch?v=1LR6yRuTRmE

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.