U banji Gornja Trepca sam bila prvi put u septembru 2002.g. U to vreme sam bila sasvim dobro, tj. bez nekih znacajnih simptoma.
Od tada tamo idem 2xgodisnje (u aprilu i okobru) i ostajem po 21.dan.
Osetila sam isprva ono sto sto svi kazu:prvih dana osecate kako ste slabiji(lomi vas banja),a onda postajete jaci tako da na kraju mozda imate vise energije nego kada ste dosli.
Nekoliko puta mi se desilo da ne osetim nikakvu razliku.
Najgore iskustvo je iz aprila 2005.g. U to vreme sam hodala lepo,ali sam bila slabo izdrzljiva i mogla da bez odmora predjem kratke relacije. U banji su pocele da mi trnu noge. Mislila sam da je to mozda zato sto sam nekoliko puta dugo setala. A ko to zna?Sve jedno,prolazili su dani,a trnjenje nije prolazilo. Po povratku u Beograd neurolog mi je dao da primam OHB12. Onda sam zaradila i neki virus i dobila temperaturu. Slabila sam svakim danom sve vise.Tesko sam hodala. U avgustu sam konacno sela u kolica. Svi drugari koji su me znali iz banje su se posle cudili kako to? Ja sam bas bila dobro u odnosu na njih koji su vukli noge,teturali se,koristili stapove,hodalice...Ja sedoh u kolica,a oni i dalje kako tako hodaju. Ovo sam samo napisala da bih napomenula kako je MS totalno nepredvidiva. Ipak bih sad rekla i to da kako moze biti gore,moze biti i bolje.
Ne znam da li banja deluje,da li utice ta pozitivna atmosfera,osecaj da nesto korisno za sebe radite,voda, vazduh...
Znam da mi je proslog aprila bilo bolje od nje,mogla sam da bolje stojim i hodam na kratko uz pridrzavanje. Ove jeseni gore mi je bilo od nje,bas sam u banji postala slabija.Mozda bi sve to tako bilo i da nisam bila u banji.Ko zna?
Mozda bi neko posle onog pogorsanja u banji,kad sam sela u kolica, resio da nikad vise tamo ne ode. Ja eto idem cisto da bih imala neki osecaj da ipak nesto radim na ozdravljenju.
Meni je sada bolje nego pre dva meseca. Da li su tome doprinele vezbe,kombuha,moja zelja da ozdravim..?Ne znam,ali da je poboljsanje pocelo da se desava u banji ili u nekom kratkom periodu po povratku iz banje, rekla bih to je od banje.Ovako znam da mi je ove jeseni banja odmogla i pogorsala stanje,a desio se znatno kasnije pocetak spontanog oporavka.
Hocu da kazem :da kao sto na nas mnogo faktora utice da bi se stanje pogorsalo,tako i mnogo faktora utice na poboljsanje.
Cula sam za mnoge lepe primere lecenja u banji.Neki kazu da im u banji bude gore. Vecina kaze da ne primecuje razliku. Mnogi misle da im banja odrzava stanje na podnosljivom nivou. Moje iskustvo je takvo da mogu samo da kazem da banja nije carobni stapic,ali ko moze neka proba.Vredi pokusati.Kao i za sve,ako se veruje u nju,verovatno moze da pomogne
Ovog aprila cu ici ponovo u banju i javicu se ovde sa svezim iskustvima.