U Malom pozorištu „Duško Radović“ u toku je lepa i humana akcija kojom se grupama marginalizovane dece (deca s posebnim potrebama, deca bez roditeljskog staranja, romska deca...) omogućava da, zajedno sa ostalom decom, besplatno prate posebno osmišljen pozorišni program.
Pred punom salom festival su u utorak svečano otvorile Anja Suša, upravnica „Radovića“, i Ružica Đinđić. „Veoma mi je drago da ćete zajedno sa nama uživati u ovoj čaroliji koja se zove pozorište. Vidim vaša lica, vidim osmehe, nestrpljenje i iščekivanje da predstava počne. Jako bih volela da ovakvih dešavanja u vašem životu bude i više i uverena sam da će vam ne samo ovo pozorište, već i druga pozorišta za decu, otvoriti svoja vrata i uvek biti spremna za vas“, rekla je Ružica Đinđić.
Zatim je prikazana predstava „Svako može da padne (Osim Čaplje?)“, nastala po pričama savremenog holandskog pisca Tona Telehena. Deca su se sjajno zabavljala, veoma glasno i burno pozdravljala dešavanja na bini, pogotovo muzičke numere praćene plesom koje su izazvale prave izlive radosti. Drugog dana festivala prikazana je pantomimska predstava „Andersenovi kuvari“, koja motive iz najpoznatijih Andersenovih bajki stavlja u veseli okvir čarobne kuvarske radionice. Posle predstave organizovan je susret autora s publikom. Razgovor je bio na momente dirljiv, a neki od glumaca su bili veoma potreseni. Autor predstave Dragoslav Todorović, za „Blic“ kaže: „Ja sam presrećan jer su mi njihovi nastavnici pričali da, iako ih povremeno vode u pozorište, nikad s takvom pažnjom nisu pratili jednu predstavu“. Deci su se posebno dopali maštoviti kostimi i scenografija Borisa Čakširana, pogotovo divlji labudovi koje ovi „stvaraoci bajki“ prave od testa i oživljavaju u čarobnoj peći.
Do 27. marta, kada se ovaj festival završava, u „Radoviću“ će biti prikazane sledeće predstave: „Andersenovi kuvari“ (danas u 11), „Kiki i Bozo“ (u subotu u 12), sa simultanim prevođenjem na jezik znakova, „Lice na metar“ pozorišta „Ogledalo“, u kojoj su akteri deca s cerebralnom paralizom (subota u 18 ) i „Mali princ“ (nedelja u 10). U Domu omladine će u ponedeljak i utorak (17) gostovati predstava „Nisi sam“ studija „Iskorak“.
Oni koji se profesionalno bave ovom temom, ili se zanimaju za nju, mogu da se pridruže različitim tribinama u „Radoviću“: danas (17) će se govoriti na temu „Umetnost i inkluzija“, u nedelju u Centru „Sava“ (10-16) biće održana konferencija pod nazivom „Mesto i uloga pozorišta za decu i mlade u edukativnom i kulturnom sistemu“, a biće odštampana i publikacija „Marginalizovane grupe dece i mladih kao redovna pozorišna publika“, koja će biti distribuirana na javnim mestima. Za one nešto starije, u prostorijama „Dah teatra“ (Marulićeva 8 ) u subotu (20) biće besplatno izvedena predstava „Priča o čaju“, u kojoj se putem preuzimanja odgovornosti, lične ili kolektivne, vraća izgubljeni smisao životu.
„Učinimo sve da ova deca, umesto ponekad, redovno posećuju pozorište, nek se ne završi sve u jednoj nedelji posvećenoj njima, nek se ova nedelja što više produži...“, apeluje Milica Novković, dramaturg u „Radoviću“. Anja Suša, upravnica „Radovića“, smatra da je u ovakvim akcijama najvažnija dobra volja, a ogroman odziv i odlične reakcije dece trebalo bi da podstaknu nadležne da ulažu u slične projekte. „Sama ideja nije nova“, objašnjava Suša, „ona proističe iz koncepta ‘Radovića’: dečje pozorište mora da reaguje na sve društvene situacije i da bude okrenuto svoj deci.“
blic