Autor Tema: Profesionalno osnaživanje gluvih  (Pročitano 4144 puta)

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Profesionalno osnaživanje gluvih
« poslato: Septembar 04, 2008, 09:16:01 pre podne »
sreda, 03. sep 2008, 21:21 -> 21:39
Profesionalno osnaživanje gluvih

Grupa od 24 polaznika sa oštećenjem sluha uključena je u program profesionalnog osnaživanja gluvih i nagluvih osoba, koji će im pomoći da nađu posao ili konkurišu za bolja radna mesta, saopštili su organizatori.

Projekat "Profesionalno osnaživanje gluvih i nagluvih osoba" sprovodi Međunarodna mreža pomoći, uz podršku Ministarstva za rad i socijalnu politiku, kompanije Majkrosoft Srbija i Fonda za otvoreno društvo.
 
Istraživanje: 79% nezaposleno
U Beogradu živi oko 4.000 ljudi sa oštećenim sluhom.
Prema jednom istraživanju sprovedenom na teritoriji Srbije, 79 odsto osoba sa invaliditetom u Srbiji je nezaposleno, dok se kod osoba bez invaliditeta nezaposlenost procenjuje na oko 20 odsto.
Većina gluvih i nagluvih osoba završava škole za proizvodna zanimanja, a 44 odsto ispitanih osoba sa invaliditetom smatra da invalidi nemaju dovoljno znanja i iskustva za obavljanje posla.

Edukacija obuhvata intenzivne obuke u školi računara nevladine organizacije IAN i kurseve socijalnih veština, a za one koji su zainteresovani za pokretanje vlastitog biznisa organizovani su i kursevi iz osnova preduzetništva.

Polaznici tih kurseva mogu da steknu medunarodni ECDL sertifikat koji se popularno zove "kompjuterska vozačka dozvola", a tri najuspešnija proći će kroz praksu za IT predavača, postati sertifikovani ECDL testeri i biti angažovani za rad sa osobama sa oštećenim sluhom.

Krajnji cilj programa je profesionalno osnaživanje zaposlenih u udruzenjima gluvih i nagluvih koji su zainteresovani za IT obuku i koji u svom radu koriste računar, saopštila je organizacija IAN.



http://www.vesti.rs/izvor/Profesionalno-osnazivanje-gluvih.html

Hendi-društvo

Profesionalno osnaživanje gluvih
« poslato: Septembar 04, 2008, 09:16:01 pre podne »

Van mreže naca

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 113519
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Odg: Profesionalno osnaživanje gluvih
« Odgovor #1 poslato: Septembar 05, 2008, 11:55:18 pre podne »
Profesionalno usavršavanje gluvih i nagluvih
Hendikep nije prepreka za posao
Autor: I.M. | 04.09.2008. - 12:51

Vesna Petronijević je jedna od 24 polaznika projekta „Profesionalno osnaživanje gluvih i nagluvih osoba“ u okviru kojeg pohađa kurseve računara i socijalnih veština, kako bi nakon završetka ove edukacije našla posao za koji se školovala. Ona je, takođe, jedna od oko 4.000 osoba sa oštećenim sluhom koja žive u Beogradu i imaju svakodnevne probleme zbog tog hendikepa.

- Meni ova obuka mnogo znači za buduće zaposlenje. Očekujem da počnem da radim kao viši fizioterapeut u jednoj zdravstvenoj ustanovi i neophodno je da znam da koristim računar za zakazivanje dolaska pacijenata, vođenje medicinske dokumentacije i pisanje izveštaja. Do sada sam pohađala i uspešno položila ispite u okviru tri kursa, a nadam se da ću i naredna četiri kursa završiti i dobiti sertifikat - kaže Vesna Petronijević.
Kako objašnjava Ivan Stojilović, koordinator odseka za edukaciju IAN Telecentra, nevladine organizacije koja uz podršku Ministarstva za rad i socijalnu politiku, Microsofta Srbija i Fonda za otvoreno društvo sprovodi ovaj projekat, cilj im je da doprinesu motivisanju gluvih i nagluvih osoba da pokušaju da pronađu posao ili da nađu bolja radna mesta od onih na kojim rade. Statistika pokazuje da većina gluvih i nagluvih osoba završava škole za proizvodna zanimanja, a 44 odsto ispitanih osoba sa invaliditetom smatra da oni nemaju dovoljno znanja i iskustva za obavljanje posla.
- Gluva i nagluva lica su stigmatizovana i ne mogu da ostvare osnovna ljudska prava kao što je pravo na rad. Ne mogu da pohađaju škole koje bi hteli i često dobijaju znanja koja ih ne čine konkurentnim na tržištu rada. Zato ovim projektom imamo za cilj da ih obučimo praktičnim veštinama, od kojih je jedna i pisanje biografije - kaže Ivan Stojilović.
Polaznici će nakon uspešno završenog kursa dobiti međunarodni ECDL sertifikat koji se popularno zove „evropska kompjuterska vozačka dozvola“. Tri najuspešnija polaznika će proći praksu za predavače i postaće sertifikovani ECDL testeri i biće angažovani na budućim projektima IAN-a koji se odnose na rad sa osobama sa oštećenim sluhom.



Nepovoljna statistika
Prema poslednjim istraživanjima, 79 odsto osoba sa invaliditetom u Srbiji je nezaposleno. Takođe, više od 70 odsto osoba sa invaliditetom ima veoma niske prihode i svrstavaju se u siromašne građane.
 

http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=55612


 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.