Autor Tema: Mobilni telefoni za gluve  (Pročitano 5339 puta)

Van mreže Tia

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 4918
  • Pol: Žena
  • Master of the Universe
Mobilni telefoni za gluve
« poslato: Avgust 26, 2008, 01:29:00 posle podne »
Mobilni telefoni za gluve

Vašington -- Na Univerzitetu u Vašingtonu razvijen softver koji će omogućiti osobama oštećenog sluha i gluvima da komuniciraju mobilnim telefonima.

Gluvi i nagluvi u SAD za sada ne mogu da razgovaraju preko mobilnog telefona znakovnim jezikom zato što mreža ne omogućava dovoljno brz prenos podataka, a telefoni uglavnom imaju nedovoljan kapacitet obrade podataka, preneo je portal Sajens dejli.

"Brze mreže sada se mogu svugde naći. Ali one su i skuplje. Smatramo da neko ko je gluv ne treba da bude primoran da plaća više za mobilni telefon", kazala je doktorantkinja Univerziteta u Vašingtonu Ana Kavender, učesnica projekta Mobajl ASL.

Tim naučnika iz Vašingtona pronašao je nov način kompresije video sadržaja, odnosno smanjivanja njegove veličine, kako bi se mogao prenositi bez zastoja, a da slika ostane dovoljno kvalitetna da bi se omogućila neometana komunikacija jezikom znakova.

Pošto se sagovornici, kako su pokazala istraživanja, najčešće gledaju u oči tokom komunikacije jezikom znakova, fokus je na licu, dok je snimak pozadine manje kvalitetan.

Istrazivači sada pokušavaju da razviju sistem koji će prepoznati kada ljudi pokreću ruke, da bi se smanjila potrošnja baterija i iskorišćenost kapaciteta obrade podataka kada komunikacija nije u toku.

Neophodno je da kamera i ekran budu na istoj strani telefona da bi korisnici mogli istovremeno da snimaju i gledaju.

Državna fondacija za nauku je podržala projekat, pa će na njemu 2009. godine raditi 20 istraživača.

Usluga neće biti u širokoj upotrebi dok se ne sklopi ugovor sa proizvođačem mobilnih telefona, a tim Univerziteta u Vašingtonu već je razgovarao sa jednom kompanijom koja se bavi mrežama za mobilnu telefoniju i koja se zainteresovala za projekat.

Za video pozive je potrebna mreža treće generacije.


Hendi-društvo

Mobilni telefoni za gluve
« poslato: Avgust 26, 2008, 01:29:00 posle podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.