Ajde malo da ozivimo ovu sekciju.
Imam protezu od najranijeg detinjstva. Kao klinac nisam imam problema sa okruzenjem, ali uvek sam imao problem sa sobom
Najteze je sebe pobediti. Zapravo, nisam mnogo ni razmisljao o tome.
Kada je doslo vreme da se momcim, nastali su problemi, nikakvo samopouzdanje i luzerski mentalitet. Uzas Boziji koliko sam bio nesiguran. I dan danas ponekad uhvatim sebe da sam takav. Srecom, retko.
Vremenom, to sam prevazisao i stvari su legle na svoje mesto. Vodim sasvim obican i normalan zivot, imam dobar posao, trenutno sam sa devojkom koja je zaista lepa, pride i obrazovana (valjda ce veza da potraje, a moj "hendikep" ne utice mnogo na odnos) i sve u svemu, kako sam se nadao dobro sam se i udao he he. Ako ova veza pukne, imam samopouzdanje za sledecu. Moj problem ne utice vise mnogo na mene.
Sustina je da budete spremni da oko Vas ima razlicitih ljudi i da je mali procenat onih kojima je stalo do Vas, bez obzira na problem. E, takve ljude treba vezati oko sebe, pokloniti im maksimalnu paznju i napraviti svoj mali svet. Za sve ostale, od onih kojima je sve ravno, pa do onih koji Vas se otvoreno gade, treba postaviti barijeru. I ne treba se nervirati zbog toga. To su sve normalne reakcije i samo ih treba prepoznati.
E sad, ajde malo o tehnickim problemima:
1. Ocna proteza je samo parce materijala koje ne prati "hod" zdravog oka. Nekako po inerciji, okrecem celu glavu kada hocu da pogledam u stranu. Kompleks da se ne vidi na kilometar da nemam oko. Moram da priznam, da to jos nisam prevazisao.
2. Oko sa ocnom protezom ne vlazi dovoljno, tako da isto treba redovno i cesto prati i cistiti. To je veliki problem, narocito kada sam duze odsutam od kuce. Ako neko koristi neku kremu za podmazivanje, bilo bi dobro da napise koju. Licno, koristim Embecin (vise kao mast) i cesce Corneregel. Kako bilo, praksa je pokazala da sto sam umorniji, to mi se vise skuplja sekret na protezi. Tj. izjutra "podmazivanje" radi savrseno, uvece, narocito ako sam jako umoran, gotovo nikakako. Prilicno je to hebeno kada izadjem uvece. Iritirajuce... uzas Boziji. Ne mogu da se opustim i to mi najvise smeta od svega.
Cesto pravim obloge od kamilice i nosim ih sa sobom u kesici. Idealno za higijesko pranje spolja.
... mrzi me dalje da pisem... Valjda ce se jos poneko zainteresovati za ovu temu. Zivo me zanima kakva su Vasa iskustva, tj. kako resavate svoje probleme.
Pozdrav svima i dobro zdravlje.