Autor Tema: Paraolimpijada Peking 2008  (Pročitano 28545 puta)

Van mreže naca

• Global Moderator
  • Pol: Žena
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Dg: MS
  • Grad: NBgd
Paraolimpijada Peking 2008
« poslato: Avgust 18, 2008, 08:00:11 posle podne »

Van mreže naca

• Global Moderator
Odg: Paraolimpijada Peking 2008
« Odgovor #1 poslato: Avgust 19, 2008, 11:56:17 posle podne »
PRIPREME NAŠIH PARAOLIMPIJACA            

ZALET IZ NOVOG SADA

Reprezentativci Srbije u streljaštvu Snežana Nikolić i Živko Papaz iz zrenjaninskog SK Olimp, kao i Beograđanin Siniša Vidić i Aleksandar Janda iz Jagodine uz nadzor selektora Ivana Kasnevskog, ovih dana intenzivno se pripremaju za nastup na paraolimpijadi u Pekingu. Do 13. avgusta bili su na pripremama u Sremskoj Mitrovici, a od 16. do 23. avgusta su u Novom Sadu, gde će odraditi završne treninge. Od 23. do 30. avgusta, kada kreću u Kinu, strelci će biti ponovo u Zrenjaninu. Paraolimpijske igre počinju 7. septembra, a već prvog dana takmičenja nastupiće Snežana Nikolić.
B. M.

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #2 poslato: Avgust 23, 2008, 08:57:00 pre podne »
Srpski paraolimpijci kod Tadića
22. avgust 2008. | 16:16

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić primio je danas delegaciju Paraolimpijskog komiteta (POKS) i sportiste koji će Srbiju predstavljati na Paraolimpijadi u Pekingu od 6. do 17. septembra.

Tadić je srpskim paraolimpijcima rekao da ne želi da ih opterećuje visokim očekivanjima, i pozvao ih da daju sve od sebe i da nijednog trenutka ne odustaju od fer-pleja.

Selektor stonoteniserske reprezentacije Zlatko Kesler je rekao da ove godine u Peking odlazi 15 parolimpijaca, što je tri puta brojniji nacionalni tim od onoga koji je Srbiju predstavljao na Paraolimpijadi u Atini pre četiri godine.

Prema njegovim rečima, uspeh za srpske paraolimpijce bio bi kada bi se iz Pekinga vratili sa dve medalje.

Predsednik Tadić i paraolimpijci razgovarali su o problemima sa kojima se susreću sportisti sa invaliditetom, a jedna od stvari na koje su se paraolimpijci požalili jeste nemogućnost pristupa osoba sa invaliditetom većini hotela u Beogradu, zbog čega je veoma teško organizovati takmičenja.

Predsednik POKS-a Zoran Mićović poklonio je Tadiću zastavu te organizacije, a predsednik je predao državnu zastavu Srbije Zlatku Kesleru, koji će je nositi na svečanosti otvaranja Paraolimpijade u Pekingu.

Prijemu je, između ostalih, prisustvovala i Danijela Jovanović, prva žena sa invaliditetom koja je uspela da osvoji najviši vrh Evrope, Elbrus, na Kavkazu.

Paraolimpijski komitet Srbije (POKS) je član Međunarodnog paraolimpijskog komiteta (IPC) i njegova osnovna funkcija je realizacija programskih aktivnosti vezanih za vrhunski sport osoba sa invaliditetom.

Sportovi koji su zastupljeni u POKS su atletika, stoni tenis, streljaštvo, plivanje, sedeća odbojka, košarka u kolicima, ples u kolicima, biciklizam, golbal, džudo, skijanje i konjički sportovi.

Paraolimpijska takmičenja obuhvataju 11 sportskih disciplina i održavaju se od 1944. godine. Srpski sportisti na Paraolimpijskim igrama učestvuju od 1964. godine i do sada su na njima osvojili 80 medalja - 22 zlatne, 25 srebrnih i 33 bronzane.

http://www.rtv.rs/sr/vesti/oi2008/vesti/2008_08_22/vest_79578.jsp

Van mreže Milka Projara

• Član
  • **
  • amputirac
    • Amputirci Amputircima - Saveti za Amputirce
« Odgovor #3 poslato: Avgust 28, 2008, 01:59:49 posle podne »
Na nasem sajtu je tekst o dve amputirke koje su se takmicile i na onoj "obicnoj" olimpijadi:

http://sites.google.com/site/amputirci/sport/olimpijke-amputirke

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #4 poslato: Avgust 29, 2008, 10:36:04 pre podne »
Paraolimpijci Srbije spremni za Peking
Koferi puni nade
Autor: D. Đurić - M. Nastasić | Foto:FoNet | 29.08.2008. - 10:17

Srbiju će na Paraolimpijskim igrama u Pekingu od 6. do 17. septembra predstavljati 14 sportista, koji će se nadmetati u atletici, streljaštvu i stonom tenisu. Sportisti putuju 4. septembra u Peking sa mnogo želje i nadanja, uz obećanja da će dati sve od sebe da osvoje medalje.

Medalje se, kažu njihovi treneri, mogu očekivati od svih sportista sa invaliditetom, koji su dugo i vredno trenirali. Oni se nadaju da će po povratku iz Kine imati priliku da Srbiji predstave šampione.
- Važno je što smo tokom priprema imali jake sparing partnere. Što se tiče nastupa, mogu da kažem da ću se potruditi najbolje što znam. Svi ćemo pružiti maksimum i dostojno predstaviti svoju zemlju - kaže stonoteniserka Borislava Perić.
Najiskusniji atletičar Miloš Grlica nastupiće treći put na Paraolimpijskim igrama, a u Atini je osvojio bronzanu medalju. Za razliku od njega, mnogim sportistima ovo će biti prva olimpijada na kojoj će učestvovati.
- Najvažniji zadatak mi je da se ne onesvestim od treme kad izađem na stadion „Ptičije gnezdo“ pred 90.000 ljudi, jer se mi obično ne takmičimo pred više od sto ljudi“ - iskren je bio sprinter Nemanja Savković.
Vlada Srbije ove godine prvi put je ozbiljno i sistemski pomogla invalidskom sportu. pomoćnik ministra za rad i socijalna pitanja Vladimir Pešić, zadužen za rad sa osobama sa invaliditetom, istakao je da je Vlada pomogla pripreme sportista sa 15 miliona dinara.

Izložba u „Ziri“
Na ovogodišnjoj Paraolimpijadi u Pekingu Srbiju će predstavljati 14 reprezentativaca. Od toga šestoro će se takmičiti u atletici, četvoro u streljaštvu i četvoro u stonom tenisu. Sinoć su u tržnom centru „Zira“ Paraolimpijski komitet Srbije i kompanija „Verano motors“ ugostili naše sportiste, a posetioci su ovom prilikom mogli da pogledaju izložbu fotografija ovogodišnjih reprezentativaca slikanih u trenucima njihovih uspeha.
- Pored slike tu je i moja biografija i zanimljiva priča o tome kako sam slučajno počela da se bavim streljaštvom. Sada mi ovaj sport i Paraolimpijada pomažu da lakše ustanem iz kreveta svaki dan - kaže streličarka Snežana Nikolić.

http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=54862

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #5 poslato: Septembar 02, 2008, 10:44:56 posle podne »
2. septembar 2008. | Izvor: B92, Beta
Paraolimpijci digli zastavu
Paraolimpijska reprezentacija Srbije podigla je u utorak ujutro nacionalnu zastavu u olimpijskom selu u Pekingu.

Srpski paraolimpijci boriće se sa rivalima iz celog sveta tokom Igara koje traju od 7. do 17. septembra. Pored sportista i vođstva srpske delegacije podizanju zastave i intoniranju himne "Bože pravde" prisustovao je ambasador Srbije u Kini Miomir Udovički.

Svečanu ceremoniju pratilo je i nekoliko kineskih novinarskih ekipa.

Reprezentativci Srbije, njih 14, smešteni su u paviljonu B6 u olimpijskom selu. Srpski paraolimpijci takmičiće se u tri discipline: stonom tenisu, streljaštvu i atletici.

http://www.vesti.rs/izvor/Paraolimpijci-digli-zastavu.html

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #6 poslato: Septembar 03, 2008, 07:12:11 posle podne »

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #7 poslato: Septembar 05, 2008, 04:50:45 posle podne »
Naknadno adresa izvinjavam se.

http://www.ParalympicSport.TV/

Van mreže Milka Projara

• Član
  • **
  • amputirac
    • Amputirci Amputircima - Saveti za Amputirce
« Odgovor #8 poslato: Septembar 06, 2008, 03:25:05 pre podne »
Na nasem sajtu za amputirce imate detaljan raspored prenosa sa Paralimpijade na raznim TV:

http://sites.google.com/site/amputirci/Home/paraolimpijada-na-tv

Na zalost mnoge od tih stanica se ne vide kod nas ni na kablu. Ja nevidim da ce RTS ista prenositi sa Paralimpijade, za njih invalidi postoje samo da plate pretplatu. :( Ili je to zato sto su tezi invalidi valjda oslobodjeni placanja pa onda ne treba ni da se prenose. :( :(

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #9 poslato: Septembar 06, 2008, 06:59:25 posle podne »
The Official Website of the Beijing 2008 Paralympic Games  September 6-17, 2008

http://en.paralympic.beijing2008.cn/index.shtml

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Grad: Beograd
« Odgovor #10 poslato: Septembar 06, 2008, 07:40:22 posle podne »

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #11 poslato: Septembar 06, 2008, 08:05:23 posle podne »
Otvorene Paraolimpijske igre u Pekingu
06. septembar 2008. | 18:59

PEKING - Paraolimpijske igre koje se održavaju 13. put, danas su u Pekingu otvorene svečanom ceremonijom na prepunom Nacionalnom stadionu Kine poznatom kao "Ptičije gnezdo".

Ispred četrnaest spskih sportista zastavu naše zemlje nosio je najuspešniji srpski paraolimpijac i svetski poznat stonoteniser Zlatko Kesler.

Vrata stadiona bila su otvorena za posetioce nekoliko sati pre početka svečanog otvaranja, a pre same ceremonije nastupali su kineski vojni orkestri i dobošari. Nakon horskog izvođenja pesme "Peking, ja volim Peking", na stadion su ušli predsednik Kine Hu Đintao i predsednik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta Filip Krejven .

Posle odbrojavanja veliki vatromet osvetlio je Peking. Uživo je izvedena kineska himna, a zatim je predstavljeno 148 državnih delegacija paralimpijskih sportista. "Ptičijim gnezdom" prošlo je 4.000 paraolimpijaca. Slogan Igara je "Jedan svet, jedan san" sa namerom da ukaže na duh zajedništva.

Stilizovana slika sportiste u pokretu koje je izabrana za amblem ovog takmičenja nosi ime "Nebo, zemlja i ljudska bića" i odnosi se na napor koji sportisti sa invaliditetom ulazu u sport, kao i sam zivot.

Srpski sportisti takmičiće se u tri discipline: atletici, streljaštvu i stonom tenisu. Uz pomoć Ministarstva omladine i sporta osvajači medalja biće nagrađeni pođednako kao i profesionalni sportisti.

Na Paraolimpijskim Igrama održanim pre četiri godine u Atini učestvovalo je petoro sportista iz Srbije. Tada su stonoteniser Zlatko Kesler i bacač koplja Miloš Grlica osvojili bronzane medalje.

Trostruko brojniju delegaciju paraolimpijaca u Pekingu je u petak ugostio ambasador Srbije u Kini Miomir Udovički, a svečanom prijemu prisustovali su predstavnica Ministarstva za omladinu i sport Gordana Rajkov, i pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku Dušan Pešić.

Paraolimpijske igre održavaju se  od 6. do 17. septembra.

http://www.vesti.rs/izvor/Otvorene-Paraolimpijske-igre-u-Pekingu.html

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #12 poslato: Septembar 07, 2008, 01:06:26 posle podne »
nedelja, 07. sep 2008, 11:51 -> 11:55
Snežana Nikolić dvanaesta,strelci bez uspeha

Srpska reprezentativka u štreljaštvu Snežana Nikolić je se plasirala na 12 mesto u disciplini vazdušna puška na 10 metara na Paraolimpijskim Igrama u Pekingu.

Pobednica u ovoj disciplini, i osvajačica prvog paraolimpijskog zlata Slovakinja Veronika Vadovicova imala je 12 poena više, odnosno 392.

Strelci Aleksandar Janda i Živko Papaz nisu dali svoj maksimum i osvojili su 31. odnosno 33. mesto u disciplini vazdušni pištolj na 10 metara.

RTS

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #13 poslato: Septembar 07, 2008, 11:14:09 posle podne »
Poraz Đurašinovića, pobeda Keslera
Zlatko Kesler
Stonoteniser Ilija Đurašinović poražen je na startu Paraolimpijskih igara u Pekingu, dok je Zlatko Kesler zabeležio pobedu.

51-godišnji Đurašinović izgubio je od Norvežanina Tomija Urheuga rezultatom 3:0 (11:5, 11:6, 11:5). Đurašinović u ponedeljak igra sa Peterom Štarlom iz Austrije. Meč bi trebalo da počne pet časova i 40 minuta po srednjeevropskom vremenu.

Zlatko Kesler bio je bolji od Italijana Nikole Molitierna rezultatom 3:1 (11:9, 11:6, 5:11, 11:9) za 22 minuta u grupi B. 48-godišnji srpski reprezentativac bi trebalo ponovo da izađe na teren u utorak.

7. septembar 2008. | Izvor: B92 | Nina Kolundžija
Još jedna pobeda i poraz za Srbiju
Borislava Perić
Stonoteniserke Srbije su u drugoj rundi ponovile rezultate prvog kola Paraolimpijskih igara u Pekingu.

Borislava Perić još jednom je bila ubedljiva, dok je Nada Matić zabeležila drugi poraz. U ženskoj konkurenciji Srbija sada ima dve pobede i dva poraza. U drugom kolu grupe A 36-godišnja Borislava Perić savladala je Andreju Dolinar iz Slovenije rezultatom 3:0 za samo 15 minuta. Perićeva je u prvom kolu bila ubedljiva protiv Miroslave Rožmjej sa 3:0.

Nada Matić je i drugi put poražena na paraolimpijskom turniru. Ona je u drugom kolu izgubila od Kineskinje Jing Žou rezultatom 3:0  za 24 minuta.

http://www.vesti.rs/izvor/Jos-jedna-pobeda-i-poraz-za-Srbiju.html

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #14 poslato: Septembar 08, 2008, 01:04:08 posle podne »
8. septembar 2008. | Izvor: B92, Beta
Strelci optimisti u Pekingu
Strelci bi u utorak mogli da donesu Srbiji prve medalje na Paraolimpijskim igrama u Pekingu.

Reprezentativac Siniša Vidić i trener Ivan Kvasnevski kažu da naša selekcija ima razloga za nadu pred takmičenje u disciplini vazdušna puška 10 metara, ležeći stav, u kojem nastupa 23 takmičara. Snežana Nikolić nastupa u disciplini sportska puška trostav.

Siniša Vidić je agenciji Beta rekao da će strelci Srbije dati sve od sebe da dođu do neke od medalja.

"Spremali smo se za ovo tri godine. Daćemo sve od sebe da uđemo u finale. Svakom sportisti, a pogotovo nama, veliki je uspeh uopšte doći na Paraolimpijske igre, a ako dođemo do finala naravno da ćemo pokušati da osvojimo medalju", izjavio je Vidić nakon zvaničnog treninga.

Vidić će nastupiti u utorak od 6:45 po srednjoevropskom vremenu, u disciplini vazdušna puška 10 metara ležeći stav. Njegov lični rekord od 594 kruga je daleko od vrha, ali bi rezultat sa nedavnih treninga bio dovoljan da obezbedi Srbiji medalju.

"Ja sam na pripremama u Novom Sadu, koje smo obavljali na jednoj elektronskoj meti koja je stari model, opalio 600 krugova od mogućih 600. Za sada niko u Srbiji to još nije uradio", rekao je Vidić i dodao da paraolimpijski strelci predstavljaju jaku konkurenciju profesionalcima.

Trener strelaca Ivan Kvasnevski rekao je da je 36-godišnji Vidić na dosadašnjim treninzima pokazao psihičku stabilnost i borbenost.

"Verovatno će uspeti u svojim saznanjima kako da se dođe do eventualnog finala, a možda i do medalje", rekao je Kvasnevski agenciji Beta.

Komentarišući dosadašnji učinak srpskih strelaca on je rekao da su se takmičari spremali onoliko koliko su im uslovi dozvoljavali.

"Za Snežanu Nikolić mogu da kažem da je postigla rezultat koji je postizala stalno na takmičenjima. Kod muškaraca u vazdušnom pištolju mogu da kažem da su pucali malo ispod svojih mogućnosti. Na takmičenju je oboren svetski rekord u pištolju od 578 krugova, to je stvarno velika razlika pa ćemo morati da se potrudimo i da krenemo svim silama napred".

http://www.b92.net/sport/pojedinacni/streljastvo.php?yyyy=2008&mm=09&dd=08&nav_id=317632

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.