Autor Tema: parking prostor i prava osoba sa invaliditetom  (Pročitano 75178 puta)

Van mreže Maka

• Član
  • **
  • Pol: Žena
Odg: parking prostor i prava osoba sa invaliditetom
« Odgovor #30 poslato: Jul 31, 2009, 10:48:17 pre podne »
Nebitno za temu!
Potpuno. Cista znatizelja.
Imala sam par teorija u glavi, pa rekoh bolje da pitam.

Hendi-društvo

« Odgovor #30 poslato: Jul 31, 2009, 10:48:17 pre podne »

Van mreže Maka

• Član
  • **
« Odgovor #31 poslato: Jul 31, 2009, 10:54:06 pre podne »
Takav je zivot.
Nemoguce je izolovati se. Gde god se okrenes neki kreten utice na nas zivot.
Nekad treba zbog zdravlja i da bi bilo lakse progutati ponos...
A opet, ako covek ne moze... Onda se pomiri da je tako.
Ja mislim da je bolje doci do tog garaznog mesta, pa makar i drugu predsedniku rekla par reci koje ne mislim.
Ali to ja mislim i mozda gresim.

Van mreže Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
« Odgovor #32 poslato: Jul 31, 2009, 04:06:34 posle podne »
Poruke sa neprimerenim izrazima su malo korigovane a ako se nastavi u tom tonu, iste će biti uklanjane.

Van mreže naca

• Global Moderator
  • kad porastem,samo će mi se kasti...
  • Grad: NBgd
« Odgovor #33 poslato: Septembar 14, 2009, 04:18:32 posle podne »
Ne parkiraj na mesto za invalide!

Beograd -- Osim što za njih nema dovoljno parking mesta, osobama sa invaliditetom dodatno otežava kretanje i činjenica da ta mesta često zauzimaju neodgovorni vozači.

Među brojnim problemima s kojima se susreću osobe s invaliditetom, počev od obrazovanja, zapošljavanja, pristupa određenim institucijama, čini se da parkiranje nije jedan od važnijih. Ipak, nedovoljan broj parking mesta namenjenih toj populaciji i činjenica da ih često zauzimaju neodgovorni vozači osobama s invaliditetom i te kako otežavaju kretanje.

Iako u gradu ima oko 600 obeleženih parking mesta za osobe s invaliditetom, često ih uzurpiraju neodgovorni vozači.

Vozači s invaliditetom kažu da je najteže pronaći mesto za parkiranje u centru grada, gde je velika frekvencija saobraćaja, na primer, u Ulici despota Stefana, Dečanskoj, Nemanjinoj, na Dorćolu.
I pored brojnih apela i akcija poput one "Svest više, prepreka manje", koju je iniciralo udruženje "Sve je moguće", čini se da neki vozači ne žele da promene svoje navike.

Da bi nadležni uklonili nepropisno parkirano vozilo potrebno je dosta vremena, te se osobe sa invaliditetom uglavnom odlučuju da potraže drugo mesto.
“Mi u onom delu koji se tiče ‘Parking servisa’ trudimo se da u što kraćem roku izađemo na teren i delujemo po nalogu komunalne inspekcije, ali nemamo nalog da sami postupamo u ovakvim slučajevima, jer zakon predviđa da između onog ko se nepropisno parkirao i ‘Parking servisa’ stoji komunalna inspekcija, kada je reč o parkiranju na mestima koja su predviđena za osobe sa invaliditetom”, rekao je Branko Arsenijević iz "Parking servisa".

U komunalnoj inspekciji ipak kažu da inspektore u obavljanju posla koči Zakon o komunalnim delatnostima, prema kome oni ne mogu odmah da odnesu vozilo koje je nepropisno zauzelo prostor namenjen osobama sa invaliditetom, već moraju da čekaju sat vremena, pa tek onda da dovedu “pauka”.

Ovaj višegodišnji problem mogao bi da se reši promenom zakonskih propisa ili strožim kaznama, jer se apeli upućeni vozačima nisu pokazali dovoljno efikasnim.

Ceo tekst : b92

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #34 poslato: Januar 04, 2010, 01:56:52 posle podne »
Invalidske parking karte za 2010. godinu-Beograd

JKP „Parking servis“ obaveštava korisnike invalidskih karata za parkiranje (IPK) da nalepnice za 2010. godinu mogu da preuzmu na šalterima JKP "Parking servis"  u  Ulici Starine Novaka broj 22 i Ulici kraljice Marije broj 7.

Radno vreme šaltera je od 07:00 do 21:00 čas radnim danima, a subotom od 07:00 do 14:00 časova. Napominjemo da je u Info media centru "Parking servisa" u Ulici kraljice Marije broj 7  pristup prilagođen licima sa invaliditetom.

Da podsetimo, za podizanje invalidskih nalepnica potrebna je lična karta i potvrda o invalidnosti. Potvrdu o invalidnosti izdaje Sekretarijat za socijalnu i dečju zaštitu, Sektor za boračku i invalidsku zaštitu, u Ulici 27. marta 43-45.

izvor : http://www.parking-servis.co.rs/lat/info/vesti/2009/12/11/508-invalidske_parking_karte_za_2010_godinu

Garaže i parkirališta

U javnim garažama i na parkiralištima nalaze se označena parking mesta za vozila invalida (sa nalepnicom).

Vozači vozila sa invalidskom nalepnicom imaju pravo na 3 časa besplatnog parkiranja u svim garažama, kao i na parkiralištima, koja su saobraćajnim znakom obdređena za oosobe  sa invaliditetom, na kojima se parkiranje plaća po započetom času. Nakon isteka tog vremenskog perioda plaćaju nadoknadu po započetom času.

Na parkiralištima ("Parking 42", "Rakovica", "Banjica" i "Ada Ciganlija") na kojima se parkiranje plaća jednokratno (dnevno ili noćno parkiranje)  parkiranje invalidskih vozila je besplatno.
Ulična (opšta) parkirališta

Vlasnici vozila sa invalidskim nalepnicama ne plaćaju parkiranje na posebno obeleženim mestima za vozila invalida na opštim (uličnim) parkiralištima. Ova mesta obeležena su horizontalnom i vertikalnom signalizacijom.

http://www.parking-servis.co.rs/lat/parkiranje/zone/zone_sa_vremenskim_ogranicenjem/povlascene_kategorije

Osobe sa invaliditetom imaju pravo i na IPK

Invalidska karta za parkiranje (IPK) se može dobiti na osnovu potvrde dobijene u Sekretarijatu za boračka i invalidska pitanja u ulici 27. marta 43-45, ako se prvi put traži IPK. Ukoliko je koristnik imao IPK prethodne godine, dovoljno je samo da donese ličnu kartu osobe sa invaliditetom koja je dobila IPK i saobraćajnu dozvolu. Ako je osoba koja traži IPK imala prethodnih godina IPK, ali ne i prethodne godine, potrebno je i u tom slučaju da prvo ode u Sekretarijat za boračka i invalidska pitanja. Isto važi i ako vlasnik IPK promeni vozilo.

http://www.parking-servis.co.rs/lat/parkiranje/zone/zone_sa_vremenskim_ogranicenjem/povlascene_kategorije

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #35 poslato: Januar 04, 2010, 02:18:11 posle podne »
Повлашћена паркинг картица за лица са инвалидитетом-Нови Сад

Паркинг картица за лица којима је Градска управа за социјалну и дечију заштиту (Жарка Зрењанина 2а, 021/48-82-700) издала решење којим се установљава право на ову картицу. Важи на свим паркиралиштима и у гаражама у Новом Саду, на којима паркирање наплаћује „Паркинг сервис”, али само на местима обележеним за паркирање инвалида.

Ова паркинг картица је БЕСПЛАТНА.

Где се може набавити?
У нашој Служби продаје у улици Филипа Вишњића 47, сваким радним даном од 8-14 часова.

Потребна документација:
Решење Градске управе за социјалну и дечију заштиту из текуће године, којим се установљава ово право.
Повлашћена паркинг картица за лица са инвалидитетом
http://www.parkingns.rs/pages/pretplatne_p_karte_povlascene.htm   

За град Ниш,нема ових информација!

JKP Parking servis Kragujevac
04.01.2010
Nova parking mesta za osobe sa invaliditetom
http://www.parkingservis.rs/content/view/65/38/

Uslovi za izdavanje povlašćenih i pretplatnih parking karata-Sombor

Osobe sa posebnim potrebama
Popunjen Zahtev za izdavanje nalepnica za osobe sa posebnim potrebama, koji izdaje preduzeće (Obrazac Q2.OE.02-08 – Izdanje 1)
Fotokopija lične karte (original na uvid)
Fotokopija saobraćajne dozvole (original na uvid) sa identičnom adresom vlasnika vozila sa adresom iz lične karte
Fotokopija rešenja o stepenu invaliditeta izdatog od strane nadležnog organa (original na uvid)
Rešenje izdato od strane nadležnog  organa za dobijanje invalidske nalepnice
Fotokopija lične karte staratelja osobe sa invaliditetom (original na uvid)
Fotokopija dokaza o staratelju osobe sa invaliditetom (original na uvid)
http://www.parkingsombor.co.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=84:uslovi-za-izdavanje-povlaenih-i-pretplatnih-parking-karata&catid=40:korisno

Van mreže 00zoran00

• Član
  • **
« Odgovor #36 poslato: Maj 05, 2010, 11:55:22 posle podne »
ma dobro sam samo isao danas da dokazujem da sam invalid :n24:

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #37 poslato: Maj 05, 2010, 11:57:08 posle podne »
kakvo dokazivanje?za?  :o

Van mreže 00zoran00

• Član
  • **
« Odgovor #38 poslato: Maj 06, 2010, 12:05:24 pre podne »
pa parkirao sam kola na parkiralistu za invalide a imam od parking servisa nalepnicu za invalide idozvola za parkiranje
e milicija u to ne veruje pa su mi napisali kaznu za nepropisno parkiranje pa sam danas nosio dokumentaciju da vide da sam invalid  >:(

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #39 poslato: Maj 06, 2010, 12:09:52 pre podne »
strašno ,sramota  >:D
i sad ti kad bi mogao njima da odrapiš kaznu za glupost i maltretiranje  >:D

Van mreže 00zoran00

• Član
  • **
« Odgovor #40 poslato: Maj 06, 2010, 12:11:43 pre podne »
pa to su mi svi rekli da idem kod advokata
al ni sam ja taj  :n24:

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #41 poslato: Maj 06, 2010, 12:21:56 pre podne »
a slušaj,kad bi ih neko po džepu odrapio,radili bi svoj posao,tj vodili bi više računa o onima koji parkiraju bez nalepnica na mesto određeno za invalide,a ne maltretirali onoga koji ima na to pravo.

Van mreže 00zoran00

• Član
  • **
« Odgovor #42 poslato: Maj 06, 2010, 12:27:04 pre podne »
po njihovom ja sam kriv
a kad sam pitao cemu mi sluzi ta nalepnica
ona mi ladno ogovorila to moze da se odstampa gde hoces
ja sam ostao normalno bez teksta
sta reci :n24:

Van mreže naca

• Global Moderator
« Odgovor #43 poslato: Maj 06, 2010, 12:29:26 pre podne »
to onda znači da uz nalepnicu moraš da imaš i svu dokumentaciju,da bi im dokazao svoj status
ne mogu da verujem :n24:

Van mreže 00zoran00

• Član
  • **
« Odgovor #44 poslato: Maj 06, 2010, 12:35:08 pre podne »
ne nego trba jos jedna nalepnica koja moze da se dobije bukvalno na lepe oci :)hah
a za ovu sto sam ja imao trebalami celokupna dokumentacija i uz nalepnicu sam dobio i resenje.
nego ja licno mislim da je to bilo u fazonu ako prodje prosloje
to jes punjenje budzeta :m3:

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.