Autor Tema: pitanja i odgovori  (Pročitano 8762 puta)

Van mreže sand

 • VIP
 • ***
 • Poruke: 522
 • Gospodarica foruma
pitanja i odgovori
« poslato: Mart 27, 2007, 07:40:59 posle podne »
Ko je nadležan za pitanja isplate bolovanja i nadoknada za negu bolesnih lica?

Za ova pitanja nadležno je Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike
Beograd, Nemanjina 22-26
tel/faks: 011/ 3616-253
3617-498
3618-780
http://www.minrzs.sr.gov.yu
kabinet@minrzs.sr.gov.yu


Kome da se obratim za informacije o isplati penzija?

Informacije o isplati penzija možete dobiti u Republičkom fondu za penziono i invalidsko osiguranje:

Republički fond za penziono i invalidsko osiguranje
Nemanjina 30
11000 Beograd
Telefon: 011 / 206 10 00


Da li će i kada invalidi sa telesnim oštećenjem od 100% biti oslobođeni plaćanja PDV – a na uvoz automobila? Kome se treba obratiti za potrebnu dokumentaciju?

S obzirom na to da Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike vodi evidenciju o osobama sa invaliditetom i reguliše njihova prava i beneficije, donošenje odluke o refundiranju PDV – a invalidima po uvozu automobila takođe spada u nadležnost Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike. Naglašava se da se ne radi o oslobađanju od plaćanja PDV – a, već o njegovom refundiranju. To znači da osoba sa invaliditetom pri kupovini automobila plaća PDV, a zatim se obraća Ministarstvu za rad sa dokazom o invaliditetu, na osnovu čega se vrši povraćaj PDV – a.

Za dalje informacije o postupku refundiranja PDV – a treba se obratiti Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike:

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike
Beograd, Nemanjina 22-26
tel/faks: 3616-253; 3617-498; 3618-780
http://www.minrzs.sr.gov.yu
kabinet@minrzs.sr.gov.yu


Da li osobe sa invaliditetom imaju neke povlastice pri uvozu automobila?

U skladu sa članom 190 carinskog zakona od plaćanja carine na putničke automobile, koje unesu ili prime iz inostranstva za ličnu upotrebu oslobođene su osobe sa invaliditetom sa telesnim oštećenjem od najmanje 70%, vojni invalidi od prve do pete grupe, civilni invalidi rata od prve do pete grupe, slepa lica, lica obolela od distrofije ili srodnih mišićnih i neuromišicnih oboljenja, od paraplegije i kvadriplegije, cerebralne i dečije paralize i od multipleks skleroze, roditelji višestruko ometene dece, koja su u otvorenoj zaštiti, odnosno o kojima roditelji neposredno brinu.

Hendi-društvo

pitanja i odgovori
« poslato: Mart 27, 2007, 07:40:59 posle podne »

Van mreže Vila

 • Član
 • **
 • Poruke: 897
 • Pol: Žena
 • Ako hoces da pobedis,ne smes da izgubis :DDD
Odg: pitanja i odgovori
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 20, 2014, 09:16:24 posle podne »
Da li neko zna?U slucaju na zahtev lekara rade se neke analize privatno jer se ne rade  ni u jednoj bolnici.Da li je moguce taj novac da sa refundira preko PIA ?

Van mreže Džudi

 • Član
 • **
 • Poruke: 2081
 • Pol: Žena
 • Ex Zbunjena
 • Dg: G80.2
 • Grad: Beograd
Odg: pitanja i odgovori
« Odgovor #2 poslato: Oktobar 20, 2014, 10:18:08 posle podne »
Da bi PIO Fond refundirao troškove, potrebno je uzeti iz bolnice, ili doma zdravlja potvrdu da dom zdravlja ili bolnica ne rade te analize koje dr. traži.
Pored te potvrde, PIO Fondu se dostavlja i račun iz privatne ordinacije.

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.