Uskraćen!Branku Jokiću, distrofičaru, nije dozvoljeno da učestvuje u kvizu RTS pod izgovorom da scenografija nije prilagođena uslovima koji su neophodni takvim osobamaBEOGRAD - Kada se Branko Jokić, distrofičar, presednik Stranke osoba sa invaliditetom, prijavio da učestvuje u popularnom kvizu "Sam protiv svih" na nacionalnoj televiziji, u poslednjem trenutku je odbijen pod izgovorom da scenografija nije prilagođena uslovima koji su neophodni za takve osobe.
- Biti invalid u Srbiji znači biti u potpunosti diskriminisan, jer da sam jedan od učesnika "Zvezda Granda", možda bi neko i obratio pažnju na mene, a zbog ove nelagode nisam dobio čak ni izvinjenje. Kada se tako nešto doživi od ljudi sa televizije, koji bi trebalo da budu profesionalci, zamislite kakva li tek situacija u svakodnevnom životu - jada se Jokić.
On kaže da živimo u demokratskom društvu u kome se potencira ravnopravnost, kao i širenje sloboda manjinskih grupa. Međutim, gej populacija kao manjina, kako tvrdi naš sagovornik, očigledno je mnogo zanimljivija medijima od priče o invalidima, kojima je pomoć neophodna i kojima su mediji jedina šansa da njihov glas dopre do nadležnih institucija.
Jokić smatra da se osobe koje su zbog distrofije, cerebralne paralize ili paraplegije prinuđene da život provedu u invalidskim kolicima uglavnom mire sa činjenicom da to znači boraviti samo u svom domu.
- Mi nismo u mogućnosti da odemo u bioskope, restorane, banke, pošte i druge institucije jer ni u jednom objektu ne postoji prilaz za invalidska kolica, kao ni druge neophodnosti. A hoćemo u Evropu! Kao da ja ne bih voleo da izađem uveče u grad i provedem se kao i svi mladi ljudi - žali se Branko i dodaje da diskriminacija ide dotle da su i deca sa invaliditetom prinuđena da plaćaju privatne profesore jer iz istih razloga ne mogu standardno da se školuju.
Nepostojanje prilagođenih prilaza u školama onemogućava invalide i da ispune svoje demokratsko pravo i da glasaju, pa najčešće izbegnu tu obavezu jer ne žele da ih neko nosi do glasačke kutije. Takođe, invalidi su uskraćeni i za mogućnost korišćenja gradskog prevoza jer, iako postoje niskopodni autobusi, nijedan nema hidraulično spuštanje stepenika, pa se na ulaz mora sačekati, što obično razljuti "nestrpljive" putnike. Osloniti se na GSP kada negde treba stići u dogovoreno vreme za invalide je prava lutrija. Retki srećnici poseduju sopstvene automobile sa adekvatnim komandama, za koje je potrebno izdvojiti puno novca.
Koliko kaskamo za evropskim standardima, govori i činjenica da na našem aerodromu ne postoji prilaz za invalidna lica.
- Diskriminisani smo i pri zapošljavanju, pošto retko koja firma želi da primi osobu sa invaliditetom jer to znači prilagoditi prostorije, toalete... a to im nije isplativo. Tako nam ostaje da živimo od invalidskih penzija i da se nadamo da će doći neko bolje vreme - poručuje Jokić.
Ceo tekst: Kurir