Pila sam Ditropan, nista mi nije pomagao.
Svidjelo se to kome ili ne, ali kada je u pitanju
inkontinencija, onda je tu jedini lider
Enkorten. Većini pacijenata koji su pisali na forumu hr.(npr. forumaš jezero) ili tako nekako ali neki i ovdi na topiku multiple (poput Martine i moji postovi u Kovino ime- koja teško može pisati zbog kombinacije reumatoida), kontrola je uspostavljena već u prvom misecu.
Definitivno, iskustvo je pokazalo kod većine
u roku od 30 dana prestaje inkontinencija (izuzev ako nije riječ o fizičkoj anomaliji usljed operacije, mehaničkog oštećenja i slično), uspostavlja se potpuna KONTROLA mokrenja i stolice, primjenom Enkortena u prvom mjesecu a stolice najdalje u roku od 3 miseca.
To je usko vezano za sposobnost Enkortena, da brzo omogući normalno funkcioniranje sfinktera (kružnih mišića), zato je taj učinak zamjetan i dobar kod otežanog govora, funkcije gutanja itd.
Iskustvo koje je imala moja Koviljka (Kova), kao težak slučaj je da se uspostava kontrole mokrenja i stolice u cijelosti završila sa drugom polovicom drugog mjeseca iako je prosjek potpune kontrole 30 dana. Ovo je potpuno siguran podatak jer je kod svih sa inkontinencijom, kao posljedicom MS Enkorten da učinak u prvom misecu.
Definitivno, drugi lijekovi za MS u ovoj sferi su apsolutno nemoćni ( nažalost jer bi bilo lipo imati veći izbor).
Ovdi doista govorimo o potpunom prestanku inkontinencije a ja sam napravia računicu da mi je izostanak troška pelena na godišnjoj razini kod Kove pokria 40 % troškova terapije Enkortenom.
Sada kad Kova više nije na Enkortenu ka ni ja, inkontinencija se nije vratila ali je u primjeni nekoliko pomoćnih tvari ka šta je polen u čaju, brusnica ( kada je ima sirove u staklenku sa medom - jedna velika žlica ujutro i jedna na večer),busnica zimi makar kandirana te izbjegavati prehladu mjehura i općenito prehlade, imati u slučaju najave pogoršanja, pri ruci antibiotike u dogovoru sa liječnikom.
Evo 7 miseci nakon prestanka dvogodišnje terapije- inkontinencija se nije vratila uz ovako kvalitetno održavanje.
E, volia bi znati, da li bi i nakon prestanka inkontinencije u prvom misecu terapije Enkortenom stanje ostalo isto a slučaju daljnjeg prestanka korištenja terapije, tribalo bi pitati neurologe koji prate pacijente sa MS koji su na terapiji Enkortenom a koji imaju inkontinenciju.
Ja ću to učiniti i pitati, makar me neurolozi napali i rekli da to nije moguće, jer oni uvik prvo kažu Ne.
Ako bi nakon prestanka u prvom misecu bilo moguće prestati a da stanje ostane isto , to bi bilo super.
Ja sam osobno zva u udruženje MS u Sarajevu, koje je krovna uduga u BiH i članica svjetske MS asocijacije, njihov tajnik ( sekretar, zaboravia sam ime), mi je potvrdia da su doslovce svi pacijenti na Enkortenu imali prestanak inkontinencije.
Čini mi se da bi vridilo probati taj jedan misec i vidjeti da li bi izostanak inkontinencije ,tako i ostalo uz dopunsko održavanje, poslije prekida terapije ( ipak je terapija još uvijek skupa, obzirom lijek još nije na listi u Hrvatskoj).
Nadam se da ovo bar malo ohrabruje buduću kvalitetu življenja.
Lipi pozdravi,