Ne znam odakle ti to da se neki vitamin dobija termickom obradom? Volela bih da mi das neki izvor ili nesto jer sam dosta citala o ishrani ali nisam do sad naletela na tako nesto!
Provitamin A ili Beta-karoten je antioksidant a, koliko ja znam, antioksidanti su iskljucivo sirove namirnice jer se termickom obradom ta sposobnost unistava, te takva hrana izaziva stvaranje slobodnih radikala-ubice celija!
Sto se Provitamina A tj. Beta-karotena tice evo nekoliko izvoda:
Beta karotina (
provitamin A) ima dosta u kajsiji, breskvi, grožđu i svim vrstama žuto obojenog voća. Beta karotin, kao što je poznato, predstavlja veoma značajan nutritivni antioksidans koji štiti ćelije od štetnog delovanja slobodnih radikala. Prema tome ima zaštitnu ulogu.
Sargarepa - smatra se za najlekovitije povrće, najbogatije
provitaminom A, koga ima više nego u bilo kom drugom povrću. Pored provitamina A u njenom sastavu su i vitamini B grupe, vitamin D, vitamin E, eterična ulja, pektini, ugljeni hidrati, nešto malo masti i belančevina, mnoštvo minerala.
Kupus - iako poput ostalog lisnatog povrća ima malu energetsku vrednost, kupus je zbog svojih sastojaka značajna namirnica za ljudsku ishranu. Kupus, npr., ima više kalcijuma nego bilo koja druga biljka. Izuzetno je bogat kalijumom, gvožđem, sumporom, magnezijumom, bakrom i fosforom. Malo je poznato da kupus sadrži vitamina C isto kao i limun i narandža. Sadrži i vitamine U (izuzetno bitan za očuvanje sluzokože želuca, posebno kod osoba sa čirom na želucu), B1, kao i
provitamin A.
Jabukovo sirće u svom sastavu ima aminokiseline, enzime, minerale i vitamine. Od minerala najznačajniji su kalijum, kalcijum, fosfor, bakar, gvožđe i bor. Kalijum koji se posebno ističe, pa da to napomenemo još jednom. Od vitamina treba napomenuti prisustvo provitamina C, vitamin A, vitamin E, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, vitamin P i
provitamin Beta-karoten. Ima tu još materija koje bi se mogle navesti, jer je u sastavu jabukovog sirćeta prepoznato preko njih 90.
Ili ako hoces malo vise o beta-karotenu ima
ovde.