Autor Tema: Ultrazvuk po Selzeru u lečenju multiple skleroze  (Pročitano 6185 puta)

Van mreže Sklerozica

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 110038
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Ultrazvuk po Selzeru u lečenju multiple skleroze
« poslato: Februar 22, 2007, 06:59:05 posle podne »
Citat: sand
ULTRAZVUK PO SELTZERU U LIJEČENJU MULTIPLE SKLEROZE

Jedna od metoda koja se već više godina promjenjuje u liječenju oboljelih od MS je liječenje ultrazvukom prema Hansu Seltzeru, koji je nakon dugogodišnjeg proučavanja bolesti, 1969. godine u Stockholmu iznio svoju teoriju i način liječenja. Njegova je tvrdnja da je oboljenje popraćeno izvjesnim paravertebralnim zastojem limfe i likvora i da se na taj zastoj može utjecati mehaničkim putem, odnosno malim dozama ultrazvuka i masažom, čime se postiže bolje protjecanje, desenzibilizacija limfe i likvora, čime se pospješuje imunitet organizma i spriječava napredovanje bolesti.

Poznato nam je njegovo mehaničko toplotno, fizikalno-kemijsko i biološko djelovanje.

Mehanički djeluje mikromasažom tkiva (unaprijeđuje staničnu izmjenu tvari, prokrvljenost i opskrbu kisikom).
Toplinski djeluje povećanjem permeabilnosti staničnih membrana.
Fizikalno kemijski djeluje unapređujući oksidacijske i reprodukcijske procese, razvijajući farmakološko aktivne tvari u tkivu (histamin i acetin ? holin).

Biološki učinci ovise o intenzitetu, frekvenciji i vremenu ozvučavanja.
U ovom slučaju za nas su bitne male podražajne doze koje imaju stimulacijski učinak bez štetnih morfoloških promjena u stanicama. Ultrazvuk djeluje na aktivacju zaštite retikulo-endotelnog sustava, na bolju trofiku tkiva, na biosintezu bjelančevinastih kompleksa, hiperemije, povećava se prijenos upalnih i drugih raspadnih produkata.
Mehaničkim se učinkom odvijaju važne promjene u kolagenim vlaknima, odvajaju se od drugih tvari, a temeljna se tvar omekšava.

Opće djelovanje ultrazvuka nastaje pretežno preko vegetativnog živčanog sustava neuralnim putem. Metoda ultrazvuka po Seltzeru sastoji se od označavanja dviju zona:
- područje vrata (najvažnija zona ždrijelnog limfnog prstena)
- duž cijele paravertebralne muskulature
Primjena ultrazvuka izmjenjuje se svakog drugog dana.

medeor.hr

Hendi-društvo

Ultrazvuk po Selzeru u lečenju multiple skleroze
« poslato: Februar 22, 2007, 06:59:05 posle podne »

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.