Ne bih želeo da pomisliš da ti namerno kontriram, ali pošto je ovo mesto gde iznosimo svoja mišljenja, moji stavovi po pitanju pomenutog Matthew Grace-a su sledeći:
Dakle, video sam slike ovog baje na sajtu. Da li neko misli da su ovakvi mišići lepi ili odvratni je stvar ukusa, ali svako ko je bar nekada bio u teretani, ili bar malo zna o bildovanju reći će da je nemoguće imati ovakve mišiće bez upotrebe „hemije“ (stereoidi, metan..., i ostale gluposti). Pukim vežbanjem i ishranom moguće je razviti mišiće do određene granice, ali posle nastupaju hemijska sredstva. Ovaj baja koristi ili je koristio mnogo toga. Nisam našao sliku u boji, jer bi se verovatno na njoj videlo njegovo rumenilo u licu, a to je česta pojava kod uzimanja ovakvih stvari. I meni se zarumene obrazi kad primam kortikostereoide.
Drugo, to što je bivši bokser i bilder nikako ne ide u prilog njegovoj stručnosti za oblast medicine, a i meni nešto ne uliva baš poverenje.
Treće, 125$ za sat razgovora i davanje saveta, znači da bi on mogao godišnje da zaradi više nego mnogi vrhunski naučnici, lekari, umetnici... Pita li se neko da li je humano uzimati tolike pare za savet ljudima koji imaju ozbiljan zdravstveni problem? I šta ako mi njegov savet ne pomogne? Hoće li da mi vrati 125$ + kamata ili penali?
Četvrto, nije čovek jedina životinja koja termički obrađuje hranu. Istina, niko ne koristi šporet i ekspres lonac, ali primeri smrzavanja, sušenja ili, čak gajenja hrane od strane životinja su brojni. Vatra je stvar koju nam je priroda dala, pa ne vidim zašto bi njeno korišćenje za pripremanje hrane bilo protivno zakonima prirode. Uzgred, u periodu kada se čovek hranio potpuno u skladu sa „zakonima prirode“, njegov životni vek je bio ispod 30 godina. Treba i to imati na umu.
Peto, verujem i drago mi je da se tip potpuno izlečio od MS-a. Mnogi od vas su, verovatno, naišli na podatak da kod 10-ak % obolelih od MS-a dođe do potpunog izlečenja. Zašto i kako, ne zna se, kao što se ne zna zašto i kako dolazi do MS-a. Želim svakom od nas da se nađemo u tih desetak posto, ali to ne znači da odmah napišemo bestseler i savet naplatimo 125$ onima koji nemaju tu sreću.
I da ne bude da sam stalno protiv: Slažem se sa njegovom ishranom gde se akcenat stavlja na sveže voće, povrće, koštunjave plodove..., dodao bih još i ribu i pojedine vrste mesa (samo u mesu ima nekih vitamina kojih nema u drugim namirnicama, a neophodni su čoveku). Ipak, neću da se pravim pametan, jer ovakvu ishranu preporučuje Svetska zdravstvena organizacija svima, a ne samo obolelima od MS-a.