Autor Tema: Beneficirani radni staž  (Pročitano 28670 puta)

Na mreži Sklerozica

• Administrator
  • Pol: Muškarac
    • HENDI-DRUŠTVO
  • Dg: MS
  • Grad: Beograd
Beneficirani radni staž
« poslato: Februar 21, 2007, 02:11:44 pre podne »
13 Avg 2006

Beneficirani radni staž ili Staž osiguranja sa uvećanim trajanjem

Član 58.

(1) Staž osiguranja sa uvećanim trajanjem računa se i osiguranicima koji su na radu, po osnovu koga su bili obavezno osigurani, proveli radeći u smislu člana 47.kao: osiguranici s telesnim oštećenjem od najmanje 70%, vojni invalidi od prve do šeste grupe, civilni invalidi rata od prve do šeste grupe, slepa lica, lica obolela od distrofije ili srodnih mišićnih i neuromišićnih obolenja, od paraplegije i cerebralne i dečije paralize i od multipleks skleroze.

(2) Osiguranicima iz stava 1. ovog člana svakih 12 meseci efektivno provedenih na radu po osnovu koga su osigurani računa se, pod uslovima utvrđenim u članu 54.ovog zakona, kao 15 meseci staža osiguranja.

Izvor: Закон о пензиjском и инвалидском осигурању Veličina fajla 904 kb

Hendi-društvo

Beneficirani radni staž
« poslato: Februar 21, 2007, 02:11:44 pre podne »

Na mreži Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
Odg: Beneficirani radni staž
« Odgovor #1 poslato: Decembar 26, 2007, 03:46:00 posle podne »
U cl.47.Zakona PIO kaze:
"U staž osiguranja računa se vreme provedeno na radu, odnosno u osiguranju, u efektivnom trajanju."
Čl.48. istog zakona kaže:
"U staž osiguranja računa se i vreme za koje osiguranik, u skladu sa propisima o radu i zapošljavanju, prima novčanu naknadu za koju je plaćen doprinos."

Iz ovoga se da zaključiti da u minuli rad prilikom obračuna zarade ulazi samo efektivan rad, odnosno rad za koji je obračunata zarada i plaćen doprinos.
Beneficirani radni staž, kao poseban staž se uračunava samo prilikom utvrdjivanja uslova za ostvarivanje prava iz PIO /odlazak u penziju/ a nema uticaja prilikom obračuna zarade, ne povećava se osnovica za 0.4 % za svaku godinu.

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
  • Grad: Leskovac
« Odgovor #2 poslato: Decembar 27, 2007, 01:00:01 posle podne »
  A sta je sa nama MS - ovcima koji nesmetano obavljamo neke poslove. Imamo li i mi pravo na beneficirani radni staz, i ako imamo, od kada se on racuna (od postavljanja dijagnoze?). Koliko ja znam sada vise ne postoje kategorije invalidnosti. Na koji nacin se sada utvrdjuje invalidnost?

Van mreže Maca

• Član
  • **
  • Pol: Žena
« Odgovor #3 poslato: Decembar 27, 2007, 01:46:23 posle podne »
U Sloveniji imamo pravo za benificirani radni staž od postavljanja diagnoze dalje. Koristi se kod odlazka u penziju. Kod nas još uvjek postoje kategorije ivalidnosti. Tako bi moralo biti i kod vas.

Van mreže Peca_Le

• Član
  • **
  • Grad: Leskovac
« Odgovor #4 poslato: Decembar 27, 2007, 02:57:49 posle podne »
  Nema vise kategorija invalidnosti. Ako hoces, mozes da odes samo u invalidsku penziju. Podnese se zahtev, pa na komisiju, i ako ti odobre odes u penziju.

Van mreže anita

• Član
  • **
« Odgovor #5 poslato: Decembar 27, 2007, 03:24:40 posle podne »
Misljenja sam da treba pogledati :
- Zakon PIO i to članove:
od 21. do 26. (invalidska penzija)
od 37. do 40. (novčana naknada za telesno oštećenje)
čl.58. istog Zakona.

- Pravilnik o utvrdjivanju telesnih oštećenja
Na osnovu čl.38 Zakona PIO donet je Pravilnik o utvrdjivanju telesnih oštećenja (Sl.glasnik RS, br.105/2003) kojim se utvrdjuju telesna oštećenja od najmanje 30% koja su osnov za sticanje prava na novčanu naknadu i za računanje staža sa uvećanim trajanjem, u smislu čl.37.stav 2. i čl.58. Zakona o PIO.

Treba pročitati, pronaći sebe i tražiti mišljenje od Fonda PIO u Beogradu, ul.Nemanjina
tel. 2066-000 (centrala) ili pravna služba tel.2061-051 ili 2061-022 u ul. Aleksandra Kostića br.9

Na mreži Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #6 poslato: Decembar 27, 2007, 05:52:26 posle podne »
  A sta je sa nama MS - ovcima koji nesmetano obavljamo neke poslove. Imamo li i mi pravo na beneficirani radni staz, i ako imamo, od kada se on racuna (od postavljanja dijagnoze?). Koliko ja znam sada vise ne postoje kategorije invalidnosti. Na koji nacin se sada utvrdjuje invalidnost?
Peco, u prvoj poruci ove teme piše da imamo beneficirani staž. Na 12 meseci, dobijamo još 3 meseca i računa se od momenta postavljanja dijagnoze. Doduše, ne znam sada, na šta se odnosi član 54 a link za taj dokument je mrtav. Potražiću ispravan.

Van mreže anita

• Član
  • **
« Odgovor #7 poslato: Decembar 28, 2007, 09:51:27 pre podne »
2. Staž osiguranja koji se računa sa uvećanim trajanjem

Član 52
Osiguraniku koji radi na naročito teškim, opasnim i za zdravlje štetnim radnim mestima, odnosno poslovima i osiguraniku koji radi na radnim mestima, odnosno poslovima na kojima posle navršenja određenih godina života ne može uspešno obavljati svoju profesionalnu delatnost, staž osiguranja u efektivnom trajanju računa se sa uvećanim trajanjem pod uslovima utvrđenim ovim zakonom.
Stepen uvećanja staža osiguranja zavisi od težine, opasnosti i štetnosti rada, odnosno od prirode posla, a može iznositi najviše 50%.

Član 53
Radno mesto odnosno posao na kome se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem je radno mesto odnosno posao na kome je rad naročito težak, opasan i štetan za zdravlje i pored toga što su primenjene sve opšte i posebne zaštitne mere utvrđene propisima.
Radno mesto odnosno posao na kome se staž osiguranja računa s uvećanim trajanjem je i radno mesto odnosno posao na kome je obavljanje profesionalne delatnosti ograničeno navršenjem određenih godina života ili zbog prirode i težine posla, fiziološke funkcije opadaju u toj meri da onemogućavaju njeno dalje uspešno obavljanje.

Član 54
Osiguraniku iz člana 52. stav 1. ovog zakona, staž osiguranja računa se sa uvećanim trajanjem pod uslovom da je na radnim mestima odnosno poslovima iz člana 53. ovog zakona efektivno proveo ukupno najmanje 10 godina, odnosno ukupno najmanje pet godina ako je utvrđena invalidnost.
Staž osiguranja se uvećava samo za vreme koje je efektivno provedeno na radu.
Prilikom utvrđivanja uslova za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, kumulativno se uzima staž osiguranja sa uvećanim trajanjem ostvaren na radnim mestima odnosno poslovima iz člana 53. ovog zakona.

Član 55
Radna mesta, odnosno poslove na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, postupak i način za njihovo utvrđivanje, kao i stepen uvećanja staža osiguranja utvrđuje ministar nadležan za poslove penzijskog i invalidskog osiguranja, na predlog fonda.
Ovlašćenom službenom licu u smislu propisa o vršenju unutrašnjih poslova, pripadniku Bezbednosno-informativne agencije, zaposlenom u organu nadležnom za inostrane poslove koji radi u inostranstvu na određenim poslovima pod posebnim uslovima i zaposlenom u organu ili organizaciji koji radi na poslovima kontra-radio-izviđajne službe i poslovima kriptografije, na izvršenju krivičnih sankcija, ovlašćenom službenom licu Poreske policije u smislu propisa o poreskoj administraciji, svakih 12 meseci efektivno provedenih na tim poslovima računa se najviše kao 16 meseci staža osiguranja u zavisnosti od težine ovih poslova, pod uslovima iz člana 54. ovog zakona.
Radna mesta odnosno poslovi, kao i stepeni uvećanja staža osiguranja iz st. 1. i 2. ovog člana, podležu reviziji najdocnije po isteku 10 godina od dana njihovog utvrđivanja.

Član 56
Radna mesta, odnosno poslove lica iz člana 55. stav 2. ovog zakona, kao i stepen uvećanja staža osiguranja utvrđuje nadležni ministar u skladu sa zakonom, odnosno direktor Bezbednosno-informativne agencije, sporazumno sa ministrom nadležnim za poslove penzijskog i invalidskog osiguranja.
Na akte iz stava 1. ovog člana saglasnost daje Vlada Republike Srbije.

Član 57
Revizijom radnih mesta, odnosno poslova na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem i stepena uvećanja staža osiguranja, u smislu ovog zakona, smatra se ponovna ocena postojanja uslova iz člana 53. ovog zakona na osnovu koje se utvrđuje na kojim radnim mestima, odnosno poslovima prestaje računanje staža osiguranja s uvećanim trajanjem, odnosno menja stepen uvećanja staža ili uvodi računanje staža osiguranja sa uvećanim trajanjem.
Revizija radnih mesta odnosno poslova iz stava 1. ovog člana vrši se na način i po postupku po kojima se vrši njihovo utvrđivanje.

Član 58
Staž osiguranja sa uvećanim trajanjem računa se i osiguranicima koji su na radu, po osnovu koga su bili obavezno osigurani, proveli radeći u smislu člana 47. kao: osiguranici s telesnim oštećenjem od najmanje 70%, vojni invalidi od prve do šeste grupe, civilni invalidi rata od prve do šeste grupe, slepa lica, lica obolela od distrofije ili srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, od paraplegije i cerebralne i dečije paralize i od multipleks skleroze.
Osiguranicima iz stava 1. ovog člana svakih 12 meseci efektivno provedenih na radu po osnovu koga su osigurani računa se, pod uslovima utvrđenim u članu 54. ovog zakona, kao 15 meseci staža osiguranja.

Van mreže anita

• Član
  • **
« Odgovor #8 poslato: Decembar 28, 2007, 10:00:01 pre podne »
Član 25
Osiguranik kod koga nastane potpuni gubitak radne sposobnosti, stiče pravo na invalidsku penziju:
1) ako je invalidnost prouzrokovana povredom na radu ili profesionalnom bolešću;
2) ako je invalidnost prouzrokovana povredom van rada ili bolešću - pod uslovom da je gubitak radne sposobnosti nastao pre navršenja godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju utvrđenih u članu 19. tačka 1) ovog zakona i da ima navršenih pet godina staža osiguranja.
3) (brisana)

Član 26
Osiguranik kod koga je invalidnost, prouzrokovana bolešću ili povredom van rada, nastala pre navršene 30 godine života stiče pravo na invalidsku penziju:
1) kad je invalidnost nastala do navršene 20 godine života - ako ima godinu dana staža osiguranja;
2) kad je invalidnost nastala do navršene 25 godine života - ako do nastanka invalidnosti ima najmanje dve godine staža osiguranja;
3) kad je invalidnost nastala do navršene 30 godine života - ako do nastanka invalidnosti ima najmanje tri godine staža osiguranja.

iz Zakona PIO o invalidskoj penziji

Van mreže sale

• Član
  • **
« Odgovor #9 poslato: Jul 20, 2008, 10:15:57 posle podne »
Iz licnog iskustva vam kazem da imamo pravo na beneficirani radni staz. I to 3 meseca na godisnjem nivou. Meni su priznali to pravo od dana prve hospitalizacije (pad vida), tada dijagnoza MS jos uvek nije bila postavljena. Do tada je proslo jos 9 godina. Ali tek posto sam se zalio na prvobitno resenje obracunali su i beneficirani staz i dali novo resenje i razliku u novcu. Znaci ako ne trazis postoji velika mogucnost da ti tu pripadajucu beneficiju ne obracunaju!!!!

Na mreži Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #10 poslato: Jul 20, 2008, 10:26:40 posle podne »
Sale, ajde to lepo detaljno i korak po korak.
Meni je rečeno da se obračunava prilikom odlaska u penziju???

Dopuna: jesi li ti u penziji?

Van mreže Maka

• Član
  • **
  • Pol: Žena
« Odgovor #11 poslato: Jul 21, 2008, 08:15:41 pre podne »
I mene ovo jako zanima.
Da li sada treba ici u socijalno/penziono ili kada budes isao u penziju, boze zdravlja za 20 godina ;D?

Van mreže sale

• Član
  • **
« Odgovor #12 poslato: Jul 22, 2008, 10:29:24 posle podne »
Da, jesam. U penziji sam od Novemba 2006. Sto se dokumentacije tice predaje se dokumentacija vezana za staz odnosno periodi za koje su placani doprinosi.(M-4 obrasci)Ako ih ne posedujes sve  moras dadokazujes sa uplatama-bankarskim izvodima, overenim OD(obracun dohotka) obrascima za svaki mesec.Oko toga sam imao velikih problema, dokazivanja sta i koliko je placeno. Proslo je dosta vremena, nesto dokumentaije je izgubljeno... Ta procedura je trajala oko sest meseci.( Tek prosli mesec sam isplatio "kredit", obzirom da sam imao jednu malu rupu u stazu od pet meseci pa su mi odbijali trecinu od penzije da bi naplatili sredstva za doprinose koji mi nisu uplaceni za taj period).Nakon toga sam dobio privremeno resenje na koje sam se zalio jer nije ukljucen beneficirani staz iako su u PIO imali misljenje i kompletnu dokumentaciju sa medicinske komisije gde je potvrdjena dijagnoza(MS) i predlozena invalidska penzija. Poznajem ljude sa nasom dijagnozom koji iz neznanja nisu trazili beneficirani staz pa ga PIO vrlo rado nije ni obracunao. Mako sada nema potrebe da ides u PIO, vec  kad budes za 20-30... godina podnosila zahtev za penzionisanje trazi i tu beneficiju, sami ne verujem da ce da se sete.  Inace jos uvek imam privremeno resenje, cekam obracun staza iz BiH. Nadam se da sam vam bar malo pomogao. Pozdav

Na mreži Sklerozica

• Administrator
    • HENDI-DRUŠTVO
« Odgovor #13 poslato: Jul 22, 2008, 10:39:19 posle podne »
Ok Sale, hvala. :)
Ako uzmemo u obzir beneficije, neće Maka za 20-30 godina, već ranije. :)

Van mreže sale

• Član
  • **
« Odgovor #14 poslato: Jul 22, 2008, 10:51:19 posle podne »
Zelim joj da radi sto duze, beneficija je ceka te ceka. Znam dosta ljudi koji rade sa dijagnozom. Cini mi se da ih okupacija poslom ne dozvoljava napredak bolesti.

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.