Dg > Bolesti srca i pluća

Astma

(1/8) > >>

beatrisa1971:
Ja lično ne znam puno o astmi,ali pored mene su moji drugari brat i sestra koji je imaju,a ima je i njihova sestra koja nije trenutno sa nama.

Oni ce se uskoro registrovati.a sad ce oni(pod svojim korisnickim imenima) nesto napisati o ovome problenu:

Ovo nam Lav7 i Strelac1 pisu:

Astma je bolest koja otezava disanje.
Moze biti alergijska,recimo na polen,kucnu prasinu ili hronicna koja se manifestuje pri promeni vremena ili pri vecem zamoru.
Alergijska se leci samo povremenim uzimanjem tableta za alergiju,a hronicna zahteva stalno koriscenje pumpice koja sprecava napade astme. U slucaju promene vremena i veceg napora uzima se i dodatna pumpica.
Za hronicne astmaticare najpouzdanija pumpica je Seretide diskus od 250mg ili 150 mg zavisno od uzrasta.Uz pumpicu se mogu uzimati i Singulair tablete.
Astmaticarima se ne preporucuje uzimanje gaziranih napitaka niti bila kakve hrane koja ima dodate emulgatore.
Preporucuje se boravak na svezem i cistom vazduhu(banja,planina,more),ali ne u kisnom periodu.

Ubuduće će ovu temu pratiti Lav 7 i Strelac1 koji zeljno ocekuju i druge komentare,iskustva,savete...i nove prijatelje.

Puno vas sve pozdravljaju Bea,Lav,Strelac i mama od Lava i Strelca(Strelac je devojcica :),predstavice se...)
  :a10:

Sklerozica:
Hvala na pozdravima. ;)

carpe diem:
meni su pre mesec dana rekli da imam astmu. napravili gro testova i tutnuli recepte za gro lekova koje su mi rekli da cu piti do kraja zivota (sreca, sreca, radost)...
dok pokusavam da budem disciplinovana i svaki dan uzimam sve te specije, pokusavam i da skontam misteriju te bolesti.
nadam se da pogadjam sustinu...
osobe koje imaju astmu, imaju problema sa imuno sistemom koji ne reaguje na pravi nacin na stimuluse iz sredine. brohije osoba sa astmom su ustvari pod stalnom upalom i ti putevi konstantno oticu i misici se grce sto dodatno ometa disanje. pumpice i lekovi sluze da drze stvar pod kontrolom.
evo jednog lepog sajta, bas su simpaticno prikazali celu pricu
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/tutorials/asthma/htm/_no_50_no_0.htm

ono sto mene interesuje  je da li neke alternativni nacini lecenja mogu da daju rezultate? nimalo mi se ne dojme lekovi pa sam rada da sto pre nadjem nacin bar da ih smanjim...

i za kraj geijalni toy dolls i njihova ludacka pesma o astmi
http://www.youtube.com/watch?v=9rY9m5HfE6w    mali1

naca:
Bronhijalna astma

Uzrok nastanka

Nasleđe može igrati određenu ulogu u nastanku astme, ali postojanje astme u porodici ne znači da ćete definitivno i vi ili vaše dete oboleti od astme. Nasleđuje se sklonost prema bolesti, a ne sama bolest. Astma se često prvi put javlja u detinjstvu, češće kod dečaka nego devojčica. Atopija i alergije u porodici najveći su faktori rizika za razvoj te bolesti kod dece.  Atopija je genetska sklonost imunog sistema da proizvodi antitela na uobičajene alergene što dovodi do simptoma alergije. Atopijski dermatitis (ekcem) i alergijski rinitis mogu služiti kao ključni pokazatelji rizika razvoja astme kod odojčadi i male dece. Nisu svi oblici astme alergijski niti sve alergije dovode do astme. Alergijski uzročnici najčešće pripadaju grupi inhalacionih alergena (kućna prašina, grinje, perje, životinjske dlake, buđ, različiti poleni). Pri dolasku u dodir s prethodno senzibilisanim organizmom, izazivaju simptome astme. Smatra se da je za nastanak bolesti kod jedne trećine obolelih odgovoran imunološki mehanizam. Poznato je da neke vrste lekova izazivaju akutni napad astme. To su acetilsalicilna kiselina, beta-adrenergijski antagonisti, nesteroidni antiinflamatorni lekovi, tartarazin (sredstvo za bojenje prehrambenih proizvoda) i drugi. Porast atmosferskog zagadenja i loši klimatski uslovi pogoršavaju astmu. Dobro je poznat takav efekat duvanskog dima, ozona, azot-dioksida i sumpor-dioksida (u velikim koncentracijama). Profesionalni faktori koji izazivaju astmu su brojni. Sreću se u različitim proizvodnim procesima i granama, kao što su obrada metala (hrom, nikl, platina), drveta, biljnih prerađevina, plastičnih masa i životinjskih produkata. Infekcija u disajnom sistemu najčešće uzrokuje akutno pogoršanje astme. Mikrobiološki uzročnici su različiti: kod dece se nalazi respiratorni sinicijalni virus i virus parainfluence, dok kod odraslih dominira virus influence i rinovirus. Mehanizmi putem kojih virusi provociraju astmu nisu poznati, ali se verovatno dešavaju inflamacijske promene u sluzokozi disajnih puteva, koje dovode do pada odbrambenih sposobnosti i veće osetljivosti na egzogene (spoljašnje) faktore. U toku fizičkog naprezanja povećava se minutna ventilacija pluća tako da u donje disajne puteve dospeva veća količina nezagrejanog vazduha. Istovremeno menja se sadržaj tečnosti u epitelnim ćelijama sluznice. Dva fizička faktora, hladnoća i promena osmolarnosti, deluju na iritantne završetke nerva Vagusa i pokreću napad astme. Astma izazvana naporom dešava se najčešće u toku trčanja, a znatno ređe pri plivanju.
 
Klinička slika

 Astma se manifestuje nedostatkom vazduha (dispneja), zviždanjem u grudima (vizing) i kašljem. Ova tri simptoma su obično udružena. Gušenje se javlja u vidu napada (paroksizmi dispneje) između kojih su faze remisije. Intenzitet napada, njihova učestalost i trajanje su varijabini. Za vreme napada bolesnik diše ubrzano, čuje se vizing, preznojen je i uplašen. Zauzima sedeći položaj i oslanja se na ispružene ruke, da bi fiksirao mišiće ramenog pojasa, što omogućava upotrebu pomoćne disajne muskulature. Kraj napada je često obeležen kašljem s iskašljavanjem guste sluzi. Astma se obično pogoršava noću, a napadi se javljaju između 2 i 4 sata ujutro. Najteži klinički oblik astme jeste akutni teški napad (status asthmaticus) u kome je bolesnik životno ugrožen.


Dijagnoza

Dijagnoza astme postavlja se na osnovu anamnestičkih podataka, fizikalnog pregleda i ispitivanja funkcije pluća.   

Lečenje

Cilj lečenja astme jeste uklanjanje simptoma i uspostavljanje normalne ili što je moguće bolje funkcije pluća, kao i smanjenje rizika od pojave teških napada. Uz to, lečenje treba da redukuje broj i težinu napada i omogući bolesniku normalan život, uključujući i sportske aktivnosti. Ispunjenje navedenih ciljeva treba obezbediti uz minimalne sporedne efekte terapije.Oblik i težina opstrukcije ključni su parametri pri donošenju odluke o lečenju astme. Određivanje težine bolesti bazira se na kombinaciji kliničkih kriterijuma i praćenju objektivnih pokazatelja opstrukcije.Kada su poznati prouzrokovači astme, izbegavanje alergena ubraja se u osnovne mere zbrinjavanja astme. Ovaj postupak je od posebnog značaja u profesionalnoj astmi.U medikamentnom lečenju astme postoji nekoliko grupa lekova koji se najčešće koriste: sredstva za prevenciju opstrukcije (antiinflamatorni lekovi) i za otklanjanje opstrukcije (bronhodilatatori). Prema savremenim stavovima, astma je inflamatorna(zapaljenska) bolest i u lečenju se potencira rano uvođenje antiitnflamatorne terapije. Ova strategija lečenja zasnovana je na utvrđenoj ulozi inflamacije u pojavi hiperreaktivnosti i kliničkih manifestacija astme. Prihvata se stepenasti pristup u terapiji astme, s promenom stepena zavisno od postignutih rezultata. Da bi se primenio navedeni stav, neophdna je procena težine bolesti na osnovu kliničkih i funkcijskih kriterijuma. Terapija i težina bolesti stavljaju se u međusobnu relaciju i usklađuju u zavisnosti od postignutog, tj. od uspeha u kontrolisanju bolesti.

Prevencija

Astma se može sprečiti. Kod  dece u čijim je porodicama zabeležena astma ili atopija, početni razvoj astme se može sprečiti izbegavanjem izloženosti pasivnom pušenju i kućnoj prašini, alergenima u hrani, alergenima koji potiču od mačaka ili drugih životinja, grinju, polenu…Savremena  terapija astme pomaže bolesnicima da spreče većinu napada, reše se problematičnih noćnih i dnevnih simptoma i ostanu  fizički aktivni.

Da bi se postigla kontrola astme, potrebno je:
-odabrati odgovarajuće lekove i individualno ih dozirati;
-usvojiti dugoročni pristup lečenja astme;
-lečiti akutne napade astme;
-identifikovati i izbegavati faktore koji pogoršavaju astmu;


http://www.stetoskop.info/Bronhijalna-astma-588-c23-sickness.htm

naca:
Astma najčešća hronična bolest dece
 Petak, 19. decembar 2008.     



Astma je vodeća hronična bolest kod dece, čija se učestalost u poslednjih nekoliko decenija konstantno povećava u Srbiji, ali i na globalnom nivou, istakli su stručnjaci na skupu pod nazivom "Terapija dečje astme - novi izazovi".

Prema rečima prof. Branimira Nestorovića, dečja astma, koja se najčešće javlja kod dece između druge i pete godine, u većem broju slučajeva izazvana je kućnim alargenima i čestim prehladama.
On je istakao da svaki asmatični napad može biti praćen različitim simptomima, od neujednačenog disanja, kašlja i kijanja do stezanja u grudima.

Nestorović je ukazao da u svetu od astme boluje oko 300 miliona ljudi, kao i da je do porasta broja obolelih od astme došlo posle katastrofe u Černobilu početkom osamdesetih godina prošlog veka.

On je dodao da je istraživanje o učestalosti astme pokazalo da 5,2 odsto ispitanika ima simptome astme, a 19 odsto alergijsku kijavicu.

Pedijatar-pulmolog sa Instituta za majku i dete Predrag Minić je kazao da je astma najčešća hronična bolest dece, od koje boluje svako sedmo školsko dete, pri čemu je astma u dečjem uzrastu najčešće alergijska i u više od 80 odsto obolele dece je udružena sa alergijskom kijavicom.

"Kao novi glavni princip klasifikacije i lečenja astme uvodi se stepen kontrole bolesti, pa se sada koristi podela na dobro, delimično kontrolisanu i nekontrolisanu astmu", rekao je on.

Inhalacioni kortikosteroidi i dalje ostaju osnovni lekovi u terapiji astme kod dece, rekao je Minić, dodajući da su zbog mogućih neželjenih dejstava ovih lekova predložene nešto niže doze nego ranije, dok se po novim preporukama šire primenjuju lekovi koji u osnovi nisu hormoni.

Minić je ukazao da na pojavu astme takođe utiče duvanski dim, tako da je astma u velikoj meri zastupljena kod pasivnih pušača i naročito kod muške dece čije su majke konzumirale duvan tokom trudnoće.

Profesorka Anđelka Stojković - Anđelković je rekla da se astma ne može izlečiti, ali se odgovarajućim lečenjem dobro reguliše, pri čemu se u terapiji primenjuju dve grupe lekova - za brzo otklanjanje simptoma i za prevenciju astme.

(Tanjug)

IzvorMondo

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.
Idi na punu verziju