Autor Tema: Astma  (Pročitano 35730 puta)

Van mreže beatrisa1971

 • Član
 • **
 • Poruke: 1233
 • Pol: Žena
  • Živeti sa invalidnošću
Astma
« poslato: Jul 09, 2008, 10:57:59 posle podne »
Ja lično ne znam puno o astmi,ali pored mene su moji drugari brat i sestra koji je imaju,a ima je i njihova sestra koja nije trenutno sa nama.

Oni ce se uskoro registrovati.a sad ce oni(pod svojim korisnickim imenima) nesto napisati o ovome problenu:

Ovo nam Lav7 i Strelac1 pisu:

Astma je bolest koja otezava disanje.
Moze biti alergijska,recimo na polen,kucnu prasinu ili hronicna koja se manifestuje pri promeni vremena ili pri vecem zamoru.
Alergijska se leci samo povremenim uzimanjem tableta za alergiju,a hronicna zahteva stalno koriscenje pumpice koja sprecava napade astme. U slucaju promene vremena i veceg napora uzima se i dodatna pumpica.
Za hronicne astmaticare najpouzdanija pumpica je Seretide diskus od 250mg ili 150 mg zavisno od uzrasta.Uz pumpicu se mogu uzimati i Singulair tablete.
Astmaticarima se ne preporucuje uzimanje gaziranih napitaka niti bila kakve hrane koja ima dodate emulgatore.
Preporucuje se boravak na svezem i cistom vazduhu(banja,planina,more),ali ne u kisnom periodu.

Ubuduće će ovu temu pratiti Lav 7 i Strelac1 koji zeljno ocekuju i druge komentare,iskustva,savete...i nove prijatelje.

Puno vas sve pozdravljaju Bea,Lav,Strelac i mama od Lava i Strelca(Strelac je devojcica :),predstavice se...)
  :a10:


Hendi-društvo

Astma
« poslato: Jul 09, 2008, 10:57:59 posle podne »

Van mreže Sklerozica

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 109614
 • Pol: Muškarac
  • HENDI-DRUŠTVO
 • Dg: MS
 • Grad: Beograd
Odg: Astma
« Odgovor #1 poslato: Jul 09, 2008, 11:12:45 posle podne »
Hvala na pozdravima. ;)

Van mreže carpe diem

 • Član
 • **
 • Poruke: 15
 • Pol: Žena
 • Make lunch, not war. – Garfield
Odg: Astma
« Odgovor #2 poslato: Avgust 03, 2008, 09:40:47 posle podne »
meni su pre mesec dana rekli da imam astmu. napravili gro testova i tutnuli recepte za gro lekova koje su mi rekli da cu piti do kraja zivota (sreca, sreca, radost)...
dok pokusavam da budem disciplinovana i svaki dan uzimam sve te specije, pokusavam i da skontam misteriju te bolesti.
nadam se da pogadjam sustinu...
osobe koje imaju astmu, imaju problema sa imuno sistemom koji ne reaguje na pravi nacin na stimuluse iz sredine. brohije osoba sa astmom su ustvari pod stalnom upalom i ti putevi konstantno oticu i misici se grce sto dodatno ometa disanje. pumpice i lekovi sluze da drze stvar pod kontrolom.
evo jednog lepog sajta, bas su simpaticno prikazali celu pricu
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/tutorials/asthma/htm/_no_50_no_0.htm

ono sto mene interesuje  je da li neke alternativni nacini lecenja mogu da daju rezultate? nimalo mi se ne dojme lekovi pa sam rada da sto pre nadjem nacin bar da ih smanjim...

i za kraj geijalni toy dolls i njihova ludacka pesma o astmi
http://www.youtube.com/watch?v=9rY9m5HfE6w    mali1

Van mreže naca

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 113519
 • Pol: Žena
 • kad porastem,samo će mi se kasti...
 • Dg: MS
 • Grad: NBgd
Odg: Astma
« Odgovor #3 poslato: Avgust 04, 2008, 01:29:38 posle podne »
Bronhijalna astma

Uzrok nastanka

Nasleđe može igrati određenu ulogu u nastanku astme, ali postojanje astme u porodici ne znači da ćete definitivno i vi ili vaše dete oboleti od astme. Nasleđuje se sklonost prema bolesti, a ne sama bolest. Astma se često prvi put javlja u detinjstvu, češće kod dečaka nego devojčica. Atopija i alergije u porodici najveći su faktori rizika za razvoj te bolesti kod dece.  Atopija je genetska sklonost imunog sistema da proizvodi antitela na uobičajene alergene što dovodi do simptoma alergije. Atopijski dermatitis (ekcem) i alergijski rinitis mogu služiti kao ključni pokazatelji rizika razvoja astme kod odojčadi i male dece. Nisu svi oblici astme alergijski niti sve alergije dovode do astme. Alergijski uzročnici najčešće pripadaju grupi inhalacionih alergena (kućna prašina, grinje, perje, životinjske dlake, buđ, različiti poleni). Pri dolasku u dodir s prethodno senzibilisanim organizmom, izazivaju simptome astme. Smatra se da je za nastanak bolesti kod jedne trećine obolelih odgovoran imunološki mehanizam. Poznato je da neke vrste lekova izazivaju akutni napad astme. To su acetilsalicilna kiselina, beta-adrenergijski antagonisti, nesteroidni antiinflamatorni lekovi, tartarazin (sredstvo za bojenje prehrambenih proizvoda) i drugi. Porast atmosferskog zagadenja i loši klimatski uslovi pogoršavaju astmu. Dobro je poznat takav efekat duvanskog dima, ozona, azot-dioksida i sumpor-dioksida (u velikim koncentracijama). Profesionalni faktori koji izazivaju astmu su brojni. Sreću se u različitim proizvodnim procesima i granama, kao što su obrada metala (hrom, nikl, platina), drveta, biljnih prerađevina, plastičnih masa i životinjskih produkata. Infekcija u disajnom sistemu najčešće uzrokuje akutno pogoršanje astme. Mikrobiološki uzročnici su različiti: kod dece se nalazi respiratorni sinicijalni virus i virus parainfluence, dok kod odraslih dominira virus influence i rinovirus. Mehanizmi putem kojih virusi provociraju astmu nisu poznati, ali se verovatno dešavaju inflamacijske promene u sluzokozi disajnih puteva, koje dovode do pada odbrambenih sposobnosti i veće osetljivosti na egzogene (spoljašnje) faktore. U toku fizičkog naprezanja povećava se minutna ventilacija pluća tako da u donje disajne puteve dospeva veća količina nezagrejanog vazduha. Istovremeno menja se sadržaj tečnosti u epitelnim ćelijama sluznice. Dva fizička faktora, hladnoća i promena osmolarnosti, deluju na iritantne završetke nerva Vagusa i pokreću napad astme. Astma izazvana naporom dešava se najčešće u toku trčanja, a znatno ređe pri plivanju.
 
Klinička slika

 Astma se manifestuje nedostatkom vazduha (dispneja), zviždanjem u grudima (vizing) i kašljem. Ova tri simptoma su obično udružena. Gušenje se javlja u vidu napada (paroksizmi dispneje) između kojih su faze remisije. Intenzitet napada, njihova učestalost i trajanje su varijabini. Za vreme napada bolesnik diše ubrzano, čuje se vizing, preznojen je i uplašen. Zauzima sedeći položaj i oslanja se na ispružene ruke, da bi fiksirao mišiće ramenog pojasa, što omogućava upotrebu pomoćne disajne muskulature. Kraj napada je često obeležen kašljem s iskašljavanjem guste sluzi. Astma se obično pogoršava noću, a napadi se javljaju između 2 i 4 sata ujutro. Najteži klinički oblik astme jeste akutni teški napad (status asthmaticus) u kome je bolesnik životno ugrožen.


Dijagnoza

Dijagnoza astme postavlja se na osnovu anamnestičkih podataka, fizikalnog pregleda i ispitivanja funkcije pluća.   

Lečenje

Cilj lečenja astme jeste uklanjanje simptoma i uspostavljanje normalne ili što je moguće bolje funkcije pluća, kao i smanjenje rizika od pojave teških napada. Uz to, lečenje treba da redukuje broj i težinu napada i omogući bolesniku normalan život, uključujući i sportske aktivnosti. Ispunjenje navedenih ciljeva treba obezbediti uz minimalne sporedne efekte terapije.Oblik i težina opstrukcije ključni su parametri pri donošenju odluke o lečenju astme. Određivanje težine bolesti bazira se na kombinaciji kliničkih kriterijuma i praćenju objektivnih pokazatelja opstrukcije.Kada su poznati prouzrokovači astme, izbegavanje alergena ubraja se u osnovne mere zbrinjavanja astme. Ovaj postupak je od posebnog značaja u profesionalnoj astmi.U medikamentnom lečenju astme postoji nekoliko grupa lekova koji se najčešće koriste: sredstva za prevenciju opstrukcije (antiinflamatorni lekovi) i za otklanjanje opstrukcije (bronhodilatatori). Prema savremenim stavovima, astma je inflamatorna(zapaljenska) bolest i u lečenju se potencira rano uvođenje antiitnflamatorne terapije. Ova strategija lečenja zasnovana je na utvrđenoj ulozi inflamacije u pojavi hiperreaktivnosti i kliničkih manifestacija astme. Prihvata se stepenasti pristup u terapiji astme, s promenom stepena zavisno od postignutih rezultata. Da bi se primenio navedeni stav, neophdna je procena težine bolesti na osnovu kliničkih i funkcijskih kriterijuma. Terapija i težina bolesti stavljaju se u međusobnu relaciju i usklađuju u zavisnosti od postignutog, tj. od uspeha u kontrolisanju bolesti.

Prevencija

Astma se može sprečiti. Kod  dece u čijim je porodicama zabeležena astma ili atopija, početni razvoj astme se može sprečiti izbegavanjem izloženosti pasivnom pušenju i kućnoj prašini, alergenima u hrani, alergenima koji potiču od mačaka ili drugih životinja, grinju, polenu…Savremena  terapija astme pomaže bolesnicima da spreče većinu napada, reše se problematičnih noćnih i dnevnih simptoma i ostanu  fizički aktivni.

Da bi se postigla kontrola astme, potrebno je:
-odabrati odgovarajuće lekove i individualno ih dozirati;
-usvojiti dugoročni pristup lečenja astme;
-lečiti akutne napade astme;
-identifikovati i izbegavati faktore koji pogoršavaju astmu;


http://www.stetoskop.info/Bronhijalna-astma-588-c23-sickness.htm

Van mreže naca

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 113519
 • Pol: Žena
 • kad porastem,samo će mi se kasti...
 • Dg: MS
 • Grad: NBgd
Odg: Astma
« Odgovor #4 poslato: Decembar 21, 2008, 01:45:17 pre podne »
Astma najčešća hronična bolest dece
 Petak, 19. decembar 2008.     Astma je vodeća hronična bolest kod dece, čija se učestalost u poslednjih nekoliko decenija konstantno povećava u Srbiji, ali i na globalnom nivou, istakli su stručnjaci na skupu pod nazivom "Terapija dečje astme - novi izazovi".

Prema rečima prof. Branimira Nestorovića, dečja astma, koja se najčešće javlja kod dece između druge i pete godine, u većem broju slučajeva izazvana je kućnim alargenima i čestim prehladama.
On je istakao da svaki asmatični napad može biti praćen različitim simptomima, od neujednačenog disanja, kašlja i kijanja do stezanja u grudima.

Nestorović je ukazao da u svetu od astme boluje oko 300 miliona ljudi, kao i da je do porasta broja obolelih od astme došlo posle katastrofe u Černobilu početkom osamdesetih godina prošlog veka.

On je dodao da je istraživanje o učestalosti astme pokazalo da 5,2 odsto ispitanika ima simptome astme, a 19 odsto alergijsku kijavicu.

Pedijatar-pulmolog sa Instituta za majku i dete Predrag Minić je kazao da je astma najčešća hronična bolest dece, od koje boluje svako sedmo školsko dete, pri čemu je astma u dečjem uzrastu najčešće alergijska i u više od 80 odsto obolele dece je udružena sa alergijskom kijavicom.

"Kao novi glavni princip klasifikacije i lečenja astme uvodi se stepen kontrole bolesti, pa se sada koristi podela na dobro, delimično kontrolisanu i nekontrolisanu astmu", rekao je on.

Inhalacioni kortikosteroidi i dalje ostaju osnovni lekovi u terapiji astme kod dece, rekao je Minić, dodajući da su zbog mogućih neželjenih dejstava ovih lekova predložene nešto niže doze nego ranije, dok se po novim preporukama šire primenjuju lekovi koji u osnovi nisu hormoni.

Minić je ukazao da na pojavu astme takođe utiče duvanski dim, tako da je astma u velikoj meri zastupljena kod pasivnih pušača i naročito kod muške dece čije su majke konzumirale duvan tokom trudnoće.

Profesorka Anđelka Stojković - Anđelković je rekla da se astma ne može izlečiti, ali se odgovarajućim lečenjem dobro reguliše, pri čemu se u terapiji primenjuju dve grupe lekova - za brzo otklanjanje simptoma i za prevenciju astme.

(Tanjug)

IzvorMondo

Van mreže naca

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 113519
 • Pol: Žena
 • kad porastem,samo će mi se kasti...
 • Dg: MS
 • Grad: NBgd
Odg: Astma
« Odgovor #5 poslato: Januar 03, 2009, 07:14:28 posle podne »
3. januar 2009.
Astma kod dece u 5, 9% slučajeva

Svako šesnaesto dete u Srbiji pati od astme, oboljenja uglavnom izazvanog kućnim alergentima, praćenog čestim prehladama, a najčešće se dijagnostikuje u uzrastu od druge do pete godine starosti, pokazala je epidemiološka studija.

Astma je danas vodeća hronična bolest kod dece, čija se učestalost u poslednjih nekoliko decenija konstantno povećava, ne samo u Srbiji, već i u svetu.

Istraživanje učestalosti dečje astme, alergijske kijavice i ekcema kod dece sprovedeno je u više gradova u Srbiji i predstavlja prvu opsežnu epidemiološku studiju u poslednjih deset godina.

Istraživanje je obuhvatilo više od 14.000 dece u dve starosne kategorije - od šest do sedam godina i od 13 do 14.

Rezultati su pokazali da je učestalost astme u uzrastu od 6 do 7 godina 6,59 odsto, dok je u grupi starosti od 13 do 14 godina astma bila prisutna u 5,36 odsto slučajeva.

To znači da je astma u Srbiji prisutna, u proseku u 5,91 odsto slučajeva.

Izazivači astme, odnosno "okidači" mogu biti alergijske prirode, na primer - prašina, polen, neke namirnice, ali i nealergijske prirode -duvanski dim, promena vremenskih prilika, fizički napor, prehlada i sve češće stres.

Astma kod dece je najčešće izazvana kućnim alergenima i čestim prehladama, najčešće se dijagnostikuje u uzrastu od druge do pete godine starosti.

U svetu se astma kod najmlađih pacijenata, u uzrastu do pet godina, uspešno kontroliše primenom montelukast oralnih granula koje se rastvaraju u kašicama.

U Srbiji centri za astmu postoje u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Somboru.

Beta

Izvor : B92

Van mreže angely

 • Član
 • **
 • Poruke: 20871
 • Pol: Žena
 • ***ja imam problem za svako resenje***
Odg: Astma
« Odgovor #6 poslato: April 11, 2009, 12:20:52 pre podne »
da li je neko cuo za lek koji se zove Singulair ...

preporucuju mi ga,a ne znaju zasto
valjda samo to jos nisam probala?

Van mreže Sklerozica

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 109614
 • Pol: Muškarac
  • HENDI-DRUŠTVO
 • Dg: MS
 • Grad: Beograd
Odg: Astma
« Odgovor #7 poslato: April 11, 2009, 12:25:25 pre podne »
Nešto mi je to poznato. Javljam sutra kada proverim.

Van mreže Sklerozica

 • Administrator
 • *****
 • Poruke: 109614
 • Pol: Muškarac
  • HENDI-DRUŠTVO
 • Dg: MS
 • Grad: Beograd
Odg: Astma
« Odgovor #8 poslato: April 11, 2009, 07:59:12 posle podne »
Raspitao sam se ali nije to to. Pobrkao sam nešto. :(

Van mreže angely

 • Član
 • **
 • Poruke: 20871
 • Pol: Žena
 • ***ja imam problem za svako resenje***
Odg: Astma
« Odgovor #9 poslato: April 11, 2009, 11:42:42 posle podne »
na listi je lekova koje deca u Srbiji mogu da dobiju na recept

ovde ne ...kupuje se i kosta od 40 do 70 eura.
u Bosni je 120 KM
u Kanadi 495 $
da li je to isto ubijte me ako znam

Van mreže naca

 • Global Moderator
 • *****
 • Poruke: 113519
 • Pol: Žena
 • kad porastem,samo će mi se kasti...
 • Dg: MS
 • Grad: NBgd
Odg: Astma
« Odgovor #10 poslato: Jun 24, 2009, 11:30:46 posle podne »
Pronađen uzročnik hronične astme?
 Sreda, 24. jun 2009.     
.......................

Stručni časopis Proceedings of the National Academy of Sciences opisuje kako prilikom razvoja astme dolazi do promena u disajnim putevima koji zaslugom svojevrsne "ćelijske pumpe" nazvane "Serca2" postaju osetljiviji na alergene.

"Serca2" deluje tako što "pumpajući" kalcijum iz ćelija dovodi do opuštanja mišića, a istraživači veruju kako je upravo pomanjkanje "Serca2" važan uzročnik pojave simptoma astme, piše "Dojče vele".

Sprovedena testiranja su pokazala kako je odstranjivanjem "Serca2" iz ćelija zdravih osoba moguće dobiti ćelije koje se ponašaju vrlo slično kao i kod osoba s astmom.
Po mišljenju naučnika, lekovi koji bi mogli uticati na prisustvo "Serca2" u ćelijama mogli bi da spreče oštećenja pluća povezana s hroničnom astmom.

Ceo tekst : Mondo

Van mreže raca

 • Moderator
 • ***
 • Poruke: 15026
 • Pol: Žena
Odg: Astma
« Odgovor #11 poslato: Januar 24, 2010, 05:00:42 posle podne »
Vitamin D koristi oboljelima od astme

Studija u kojoj je sudjelovalo 54 nepušača oboljelih od astme povezuje niski status vitamina D (<30 ng/ml) u pacijenata sa smanjenom plućnom funkcijom i slabijim odgovorom na glukokortikoide. S druge strane, više razine vitamina D imale su povoljan učinak na funkciju pluća.
Rezultati studije naveli su njene autore na zaključak da oboljeli od astme mogu umanjiti intenzivitet svojih simptoma uzimanjem vitamina D u obliku dodatka prehrani.

Izvor: American journal of respiratory and critical care medicine
Vitamini.hr

Van mreže angely

 • Član
 • **
 • Poruke: 20871
 • Pol: Žena
 • ***ja imam problem za svako resenje***
Odg: Astma
« Odgovor #12 poslato: Januar 25, 2010, 11:03:25 posle podne »
meni su zbog pumpica preporucili ono kiselo mleko sa 6% masti(inace normalno 3,2%) i slaninicu ,al posto ja ne smem svinjsko nista moracu da preskocim slaninicu

Van mreže ZlaZhenaBG

 • Član
 • **
 • Poruke: 1008
 • Pol: Žena
 • MS
Odg: Astma
« Odgovor #13 poslato: Februar 01, 2010, 05:08:25 posle podne »
Simbikort je jedna od pumpica novije generacije koja se sad primenjuje i daje mnogo bolje rezultate i ne ostecuje toliko srce koliko Ventolin i pumpice starije generacije. Ja je imam vec 20 godina i tek sa ovom pumpicom sam stvarno progledala. Sve u svemu, najbolju opciju treba da vam predlozi vas pulmolog u zavisnosti od vaseg trenutnog stanja. Vidite da li jos uvek vezbe pravilnog disanja ukoliko ih vec ne znate jer na taj nacin mozete da resite bar 40% napada

Van mreže angely

 • Član
 • **
 • Poruke: 20871
 • Pol: Žena
 • ***ja imam problem za svako resenje***
Odg: Astma
« Odgovor #14 poslato: Februar 01, 2010, 10:16:03 posle podne »
da ti nije tesko da postavis nesto vise o toj pumpici ili bar sajt gde mozemo da se informisemo o tom leku

 

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.