Dg > Ishrana i dijete

Gluten

(1/5) > >>

titanium:
Moguce da je slicna tema vec bila..., ali svejedno:

koja peciva i tjestenine su najbogatije GLUTENOM kako bismo ih mogli izbjegavati?

Sklerozica:
Jeste obrađivano ali ne u posebnoj temi. ;) Odlično.

Mako, ti li si na redu? :)

GLUTENSKA ENTEROPATIJA
Bezglutenska ishrana
Vaše dete trajno ne podnosi gluten. Reč je o nepodnošenju belančevina iz žitarica koje nazivamo peptidima odnosno prolaminima. Uobičajeno je uverenje da postoji nepodnošenje samo glijadina iz žitarica i to samo nekih frakcija (vrsta). Sve četiri frakcije glijadina izazivaju manje ili više izraženu glutensku enteropatiju. Osim ovih podvrsta glijadina poznato je nepovoljno delovanje i drugih peptida: raži (sekalin), ječma (hordein) i zobi (avenin). Osnovna strategija lečenja je zasnovana na sprovodenju "stroge bezglutenske dijete". U osnovi ove dijete je 100% isključenje peptida navedenih žitarica. Ishrana po pravilu nesme da sadrži niti jedan molekul glutena. Ovakav pristup u lečenju obezbeduje zdrav život i potpuni oporavak za 95% obolelih. Ne preporučuju se delimične dijete sa malim količinama glutena. Male količine glutena mogu da uzrokuju razvoj drugih bolesti kao što su limfomi, anemije, osteoporoza...
Kod 5% bolesnih postoji delimično poboljšanje. Glutenska enteropatija ne prolazi u pubertetu. Ona se samo "teže vidi" u starijim uzrastima. Dijeta se sprovodi doživotno. Nema otkrivenih preparata kojima se može lečiti.

Postoje četiri termina za količinu glutena u namirnicama:
-strictly gluten-free- bez glutena
-gluten-free- 3% od ukupne težine je gluten
-gluten-restricted
-gluten-containing

-NIJE DOZVOLJENO

Žitarice: pšenica, raž ječam (geršla), zob, ovas,štir, pemansko žito, kuskus.

Proizvodi od istih: brašno, skrob, griz, klice, prezle mekinje, kaše, slad, sladni prah, sirupi, ekstrakti, želatin, lepak.

Industrijski proizvodi: konzervansi, aditivi, boje, emulgatori...
Nisu dozvoljene testenine, makarone, špagete, knedle, pirinčane mešavine, pahuljice, korneti, curry prah, beli biber, sosovi, senf, kečap, vanila prah, vanila šećer, najveći broj guma za žvakanje, sosovi za salatu, gotova jela, bela alva, boza, ratluk, šlag u prahu, prašak za pecivo, kvasac, puding, kreme.

Mesne prerađevine: nisu dozvoljene sve industrijske prerađevine. Čak i neka mesa (ćureće) se tehnički obrađuju sa hidrolizovanim biljnim proteinima-HVP.

Ne davati ni riblje industrijske prerađevine: (paštete, nareske, pljeskavice, ćevape, konzerve s povrćem) kao ni slične preradevine od školjki.
Ne davati ukoliko u sastojcima postoji podatak:
-HVP-hidrolizovani biljni protein (osim striktno od kukuruza ili soje)
-TVP-textured
-HPP-
-VP- biljni protein
-VG- biljne gume.

naca:
Lista hrane
3 Oktobar, 2007 - 15:36 — admin

DOZVOLJENO JE:
Meso: svinjetina, jagnjetina, teletina, piletina, ćuretina, patka, fazan. Način pripremanja : kuvano, dinstano prženo, pečeno.

Riba: dozvoljene su sve vrste riba i školjki.

Mesne prerađevine: dozvoljene su sve vrste domaćih prerađevina bez nepoželjnih sastojaka, pripremljene u sopstvenoj režiji (pršuta, slanina, kobasica, čvarci itd...).

Povrće: sve vrste povrća. Korišćenje industrijski konzerviranog povrća nije pouzdano zbog stabilizatora, emulgatora koji su najčešće skrobnog porekla. Dopušteno je korišćenje konzerviranog povrća u ličnoj proizvodnji sa dodatkom proverenog konzervansa koji ne sadrži gluten.

Voće: sve vrste svežeg voća. Korišćenje ušećerenog voća je dozvoljeno ukoliko je proverena priprema i kandiranje s konzumnim kristalnim šećerom. U pojedinim proizvođačkim postupcima koriste se proizvodi od pšeničnog brašna ili skroba (za sušenje, glaziranje, matiranje, kalupiranje) kandiranog voća. Obratiti pažnju na suve šljive i suve smokve (uglavnom su pobrašnjene). Ponekad se za kandiranje koristi i industrijski proizveden šećer u prahu koji nije dopušten zbog toga što u njemu ima 5% pšeničnog skroba da se spreči zgrudnjavanje šećera.

Dozvoljeni su voćni sokovi, kaše, džemovi, marmelade, kompoti i slatko od svih vrsta voća sa proverenim konzervansom. Trenutno je kod nas teško utvrditi sastav aditiva i njihovo poreklo iz tog razloga sve gore navedene proizvode za sada je najbolje koristiti samo napravljene u kućnoj režiji.
Jaja
Zrnevlje i semenke: orasi, semenke suncokreta, semenke bundeve, bademi, lešnici, susam, leblebije, kikiriki (najbolje je peći u sopstvenoj režiji), pistaći, žir, kesten, indijski orah, gorčica, mak, šafran, seme lucerke, kokos. U industrijskom procesu pečenja zrnevlja često se koristi brašno da bi se vezala so za proizvod.

Soja: dozvoljeno je sojino zrno ne koristiti soja sos (može da sadrži ječam).

Mleko: u koliko podnosite laktozu možete koristiti mleko, jogurt, kiselo mleko. Ne koristiti industrijske voćne jogurte osim ako nisu deklarisani bez glutena.

Sirevi: kravlji, koziji ili ovčiji, stari ili mladi ukoliko su pripremljeni od prirodnog sirišta – buraga. Nisu dozvoljeni ukoliko su pravljeni uz dodatak destilovanog belog sirćeta. Dozvoljeni su ajdamer, švajcarski, parmezan mocarela, chedar. Industrijske krem ili pasterizovane sireve poroveriti sastojke, ako su pouzdani koristiti ih. Ne koristiti sireve sa prezervativima i gumom porekla iz povrća.
 
Zamena za mleko: mleko od pirinča, soje, krompira, kokosa, prosa.
Ulja: suncokretovo ulje, maslinovo i kukuruzno.
Sirće: jabukovo, voćno, vinsko i od kukuruza bez aditiva. Nije dozvoljeno destilovano belo sirće (pšeničnog porekla).
Kafa: sveže mlevena kafa. Često se u procesu proizvodnje kafe dodaje ječam. Instant kafa i kafa sa dodacima za ukus mogu da sadrže dodatke pšeničnog porekla.
Kakao: dozvoljen je čist kakao bez adititva. Kuvani kakao prerađen sa alkalijama nije dozvoljen.
Supe: dozvoljeni su svi oblici u domaćoj proizvodnji. Nisu dozvoljene industrijske, restoranske, konzervirane supe, supe u obliku kocke ili praha.
 
Grickalice: ovde treba voditi računa o dodacima ne željenih aditiva. Čak i proizvodi napravljeni garantovano od čistog kukuruza mogu u procesu proizvodnje da se suše ili praše pšeničnim sirovinama.

Sladoled: : dozvoljen je u kućnim uslovima pravljen bez nepoželjnih dodataka. Ne koristi se industrijski, poslastičarski, iz automata bez proverenog sastava osim ako je deklarisan bez glutena.

Slatkiši: ne koristiti nikakve industrijske slatkiše, keks, kolače, kremove, čokolade, bombone, karamele, ratluk, osim ako su deklarisani da ne sadrže gluten ili da nema alergena.

Šećer: dozvoljen je kristalni šećer, med, prirodan smeđi šećer, fruktoza. Kod smeđeg šećera treba obratiti pažnju i koristiti samo prirodan. Smeđi šećer može da bude karamelizovan (karamel boja može da sadrži ječmeni slad). Industrijski šećer u prahu može da sadrži 5% pšeničnog skroba da bi se sprečilo zgrudnjavanje.
Prašak za pecivo, kvasac, margarin: dozvoljen je strogo provereni prašak za pecivo, kvasac i margarin. Strogo voditi računa o sastavu u svim ovim proizvodima.

Brašno: dozvoljeno je kukuruzno žuto i belo brašno, palenta, belo pirinčano brašno, smeđe pirinčno brašno, slatko pirinčano brašno i pirinčani griz, sojino brašno, tapioca, krompirovo brašno, krompirov skrob, brašno od leblebija, garfava brašno, arrowroot, garbazno, romano, brašno od kestena, sorghum brašno, brašno od badema i lešnika.

Sva gore navedena brašna su dozvoljena ako se sirovine ne skladište u istim silosima u kojima se skladišti pšenica i ako se nemelju na mlinovima na kojima se melje pšenica, ječam, raž i ovas.http://www.celijakija.org.yu/index.php?q=node/8  

naca:
Šta je sigurno bez glutena?
3 Oktobar, 2007 - 15:38 — admin

BHA, BHT, biotin, beta karoten, kalcijum fosfat, kalcijum hlorid, pantotenat, karboksimetil celuloza, acidum citricum (limunska kiselina), dekstroza, sulfosukcinat, folna kiselina, fruktoza, laktoza, lecitin, magnezijum hidroksid, mikrokristalna celuloza, monogliceridi, digliceridi, poligliceridi, polisorbat, kalijum citrat, kalijum jodid, propilen glikol, monostearat, propigalat, piridoksinhidrohlorid, ascorbinska kiselina(vit C), natrium benzonat, natrium kazeinat, natrijum citrat, natrijum, saharoza, sulfosukcinat, tartarna kiselina, tiamin, hidrohlorid, trikalcijumfosfat, vitamin A, riboflavin, natrijumpiridofosfat, gume ( akacija, arabična, carob, cellulose, guar, trgacanth, xanthan).

Skriveni gluten

Kada vam doktor kaže bez glutena u tom trenutku ne možete ni da pretpostavite kako to zvuči jednostavno a u stvari vrlo komplikovano. Gluten se ne nalazi samo u pšenici i nije samo hleb i keks u pitanju. Gluten se skriva svugde i ne pod nazivom gluten nego pod raznim nazivima i oznakama, čak ima proizvoda gde se uopšte neće spominjati. Kao npr.

Bombone

Sastav bombona će te naći na deklaraciji ali proizvođači ne moraju da navedu šta koriste za poprašivanje kalupa u kojima oblikuju bombone da se ne bi lepile. Uglavnom je to talk pšeničnog porekla.
 
Karamel boja

Može da bude napravljena od dextrose (kukuruz), laktoze (mlečni šećer) malase ili surcoze (trska ili repa) svi su bez glutena. Ona može biti napravljena i od sladnog sirupa i hidrolizovanog skroba koji mogu da sadrže pšenicu.
Dextrin


Može da bude napravljen od kukuruza, krompira, tapioce, pirinča, ili pšenice. Treba izbegavati dekstrin osim ako nije navedeno od čega je napravljeno. Npr. Kukuruzni dekstrin, tapica dekstrin itd.

Pomfrit

Pomfrit napravljen od svežeg krompira u kućnoj režiji ili restoranu koji se peče u čistom ulju je sigurno. Ali mesta gde se za prženje krompira koristi isto ulje kao za pohovane proizvode ( riba, piletina itd.) nisu preporučljive. Kod zamrznutih proizvoda treba voditi računa, jer se koriste sastojci koji mogu da budu pšeničnog porekla da bi se sprečilo menjanje boje.
 
Hidrolizovani biljni proteini (hvp) ili (hpp)

Oni se najčešće nalaze u konzerviranim proizvodima viršlama, kobasicama. A mogu biti dodaci i u ćuretini. U koliko na deklaraciji ne piše od čega je ovaj protein napravljen može biti ( soja, kukuruz, pirinač, kikiriki ili kazein iz mleka ili pšenica). Ne koristiti ove proizvode.

Imitacija morske hrane

Iako imitacija morske hrane počinje sa pravim ribljim produktom skrobni veznik se dodaje, to može biti kukuruzni skrob, krompirov skrob, tapioca ili pšenica. Ukoliko se koristi za imitaciju izgleda jastoga, račića ili školjki. Pročitajte deklaraciju pre nego što kupite ove proizvode.

Lekovi

Većina tableta i kapsula koriste punjenje (tzv. nosače) koje može da bude kukuruzni skrob, laktoza ili pšenica. Sirupi takođe sadrže supstance na bazi pšenice ( alkohol, vitamine čija su osnovica pšenični enzimi...)

Slad

Slad je rasprostranjen kao zaslađivač ima ga svugde može biti napravljen od kukuruza, pšenice ili ječma. Uglavnom od ječma.

Modifikovani skrob

Nalazi se na skoro svim deklaracijama od supa preko slatkiša može biti napravljen od kukuruza, tapioce, krompirovog skroba, sve sigurno, ali najčešće je pšenica. Najzastupljeniji i najjeftiniji način zgušnjavanja za proizvode.
 
Pirinčani sirup

Vrlo obazrivo sa proizvodima koji sadrže pirinčani sirup pošto se on uglavnom pravi od ječma.
 
Čaj

Čaj se nalazi na listi dozvoljenih proizvoda ali treba izbegavati čajeve iz kesica, dosta celijaka se žalilo na simptome glutena (reakcije). Posebno obratiti pažnju na aromatizovane čajeve.http://www.celijakija.org.yu/index.php?q=node/9

naca:
Gluten

Gluten je protein koji je pronađen u plodu nekih žitarica. Najviše ga ima u plodu pšenice, raži i ječma, u maloj količini u ovsu, a kukuruz i pirinač ne sadrže gluten. Gluten je bitan iz razloga što izaziva inflamantornu reakciju u intestinalnoj mukozi kod ljudi koji boluju od celijačne bolesti - genetski uzrokovane preosetljivosti na ovaj protein.

Osnova lečenja celijačne bolesti je dijeta (režim ishrane) bez glutena, što podrazumeva izbegavanje svih proizvoda od pšenice, raži i ječma. Mnogi odrasli ljudi koji boluju od celijakije podnose ovas u malim količinama, tj. uzimanje ovsa u malim količinama ne izaziva inflamatorne reakcije.
http://sr.wikipedia.org/sr-el/Глутен

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo korisnika i vlasništvo sajta www.hendidrustvo.info. Svaki korisnik ovog sajta je odgovoran za sadržaj svoje poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za sadržaj tih poruka. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je isključivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Ako su u pitanju tekstovi, koji prenose lične događaje i sudbine korisnika ovog sajta, za njih morate dobiti dozvolu od autora. Takođe, za ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od administratora www.hendidrustvo.info sajta ili autora teksta.
Idi na punu verziju